5 yıl da neler olacak?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'i yurt dışında bir marka haline getirebilmek için yabancı ülkelerin İzmir temsilcileriyle buluştu.
Toplantıda 37 ülkenin temsilcileri ve emekli büyükelçiler yer aldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, danışmanlar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Komisyonu da katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin geleceğini İzmirliler ile birlikte planlamak için İzmir’deki büyükelçi, başkonsolos, konsolos ve fahri konsoloslarla buluştu. Gerçekleşen toplantıda, İzmir’in turistler açısından cazibe merkezi haline gelmesi ve yurt dışında İzmir markası yaratmak için beş yılda neler yapılabileceği detaylıca konuşuldu.
Temel hedeflerinin İzmir’i kendi kabuğu içinde yaşayan bir kent olmaktan çıkarmak olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İki somut çalışmamız var birisi Akdeniz çanağıyla batı dünyası diğeri ipek yoluyla ulaşılan bir güzergâhın vazgeçilmez durak noktası olmak. Akdeniz çanağındaki ilk adımı altı kente gönderdik. Bu altı kent içinde Barselona, Marsilya, Venedik, Selanik, İskenderiye ve Beyrut yer alıyor. Bu kentlerle işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl altı günlük, altı kentin katılacağı bir fuar yapmak istiyoruz. Sırayla her birinin fuara ev sahipliği yapmasını istiyoruz. Mesela o gün fuara İspanya ev sahipliği yapıyor ise, İspanyol müzikleriyle, gastronomisiyle her şeyiyle ispanyayı göreceğiz. Bunu sadece fuara sıkıştırmayacağız ve kente yayacağız. Sporda, müzikte, gastronomide bu altı kenti bir araya getirmek ve neler yapabileceğimizi görmek istiyoruz” dedi.
Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir, Çin’le beraber ipek yolu üzerinden cazibe noktası olabilir. Aynı şekilde Avrupa Birliği İkinci Dünya Savaşı sonrasında lokomotif bir öncü yol üstlenmişse şimdi de Çin’de 20-30 yıl insanlığın önünde öncü bir güç olarak ilerleyecek. Bu yeni tablo da İzmir’in önemli bir yol üstelenmesi mümkün olabilir. Cervantes, Fransız, Alman kültür merkezleri açmışsak bir Konfüçyüs Enstitüsü ile Çin’in edebiyatını, görsel sanatlarını İzmirlilerle buluşturmak mümkün olabilir. Bu yeni tablonun içinde İzmir’in bir rol üstlenmesini sağlamak gibi hedeflerimiz var.”
Haber: Berna Vatansever