89.İEF'de "sanat"a engel yok
Akdeniz ruhunu İzmirlilerle buluşturan 89. İzmir Enternasyonal Fuarı, kültür ve sanat etkinlikleriyle de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. bugüne kadar sanata ve sanatçıya verdiği değerle ön plana çıkan fuar, sinema söyleşileri, konserleri, film ve tiyatro gösterimleri ile sanatseverlerle buluşuyor.
Covid-19 salgını nedeniyle fuarların iptal olması ardından İzmir’de açılan ilk fuar olan İzmir Enternasyonal Fuarı, uzun bir aradan sonra kültür ve sanatı da İzmirlilerle buluşturdu. Kapılarını bu yıl “mesafeli” olarak açan ve pandemi önlemleri sebebiyle 5 gün düzenlenen fuar, sınırlı sürede de olsa ziyaretçilerini kültürel faaliyetlerinden yoksun bırakmadı. Behçet Uz’un mirası Kültürpark, halk üniversitesi olma misyonunu pandemi günlerinde de yaşattı. Sanatseverler sinema söyleşileri, film gösterimleri ve 6-7 Eylül tarihlerinde sahnelenen “Kuvayi Milliye Destanı” ile fuar günlerini dolu dolu geçirdi. Sanata ve sanatçıya verdiği değerle ön plana çıkan Kültürpark, her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden dolu içerikleri fuar ziyaretçileri ile buluşturdu.
Nazım’ın eseri Kültürpark’ta sahnelendi
Tiyatro severlerin Kültürpark’taki buluşma noktası İsmet İnönü Sanat Merkezi, bu kez destansı bir oyuna sahne oldu. Nazım Hikmet’in baş yapıtlarından biri olan ve Kurtuluş Savaşı’nı bölümler halinde anlattığı “Kuvayi Milliye Destanı”, iki gün boyunca “kurtuluş”un adını fuardan duyurdu. Ali Berktay tarafından oyunlaştırılan ve Ayşe Emel Mesci yorumuyla sahneye konan destan, bu yıl İzmir’deki 9 Eylül kutlamalarının ilk adresi oldu. Düşman işgaline karşı başlatılan ilk hareket olan 19 Mayıs 1919’dan işgalin son bulduğu 9 Eylül 1922’ye kadar süren savaş yıllarını anlatan oyun, kurtuluşun ev sahibi İzmirliler tarafından yoğun ilgi gördü. 728 koltuk kapasiteli olan ve her yıl kapalı gişe oyunlara imza atan İsmet İnönü Sanat Merkezi, bu yıl pandemi önlemleri kapsamında 352 kişiye kadar olan misafirlerini ağırlayabildi.
Destanı sahneye taşıdı
Destanın dokusunu bozmadan eseri oyunlaştırmaya gayret ettiğini belirten Ali Berktay, “Nazım Hikmet bu eserinde Kurtuluş Savaşı sürecini büyük bir şair duyarlılığı ile anlatıyor. Bence bu dönem hakkında yazılmış en güzel metindir bu. İzmir Fuarı köklü bir çınar gibi. Her şey değişiyor ama İzmir Fuarı’nın korunup 89’uncu yılında yaşatılıyor olması bence önemli bir şey. Ve o fuarın içinde İzmir ‘n kurtuluşu ile biten ve bize sadece tarihi değil tarihten bugüne izdüşümüler de gönderen bir oyunun oynanması çok kıymetli bir şey” dedi.
“İzmir Fuarı’nın kültür ve sanata dair çok güçlü bir belleği var”
1968 yılında Dormen Tiyatrosu’nda iken ilk rolünü İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde oynadığını dile getiren oyunun yönetmeni Ayşe Emel Mesci, ilk adım attığı sahnenin kulisinde yıllar sonra yönetmen olarak yer almanın tarifsiz bir duygu olduğunu belirtti. Mesci, “Cahit Irgat, Göksel Kortay, Ali Poyrazoğlu, Hadi Çaman, Tülin Oral, Muhittin Yılmazer, Nevra Serezli’den oluşan bir kadroydu. En küçükleri bendim. Yapamayacağımı düşünüp ağladığım kulis bile hala aynı yerinde duruyor. Oyunu başarılı bir şekilde sergiledikten sonra 18’inci yaşıma tüm ekiple birlikte Mogambo’da girdim. Çekildiğimiz fotoğraflar hala orada asılı durur. Yıllar sonra aynı sahnede gençlerle birlikte yine aynı yerdeyiz. Tiyatro unutmaz, tıpkı İzmir Fuarı gibi. İzmir Fuarı’nın kültür ve sanata dair çok güçlü bir belleği var. 9 Eylül’ün arifesinde İzmir ve Türkiye’nin kültürel mirasında böyle bir oyunu yönetmek tarifsiz bir duygu. İzmir hep hayalimdi. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum” ifadelerinde bulundu.
Fuarda “Açıkhava” nostaljisi
Birbirinden değerli gösterimleri, zengin içeriği, atölye çalışmaları ve sergilerden oluşan zengin içeriği ile sinema tutkunlarının vazgeçilmezi olan Sinema Burada Festivali, bu yıl pandemi önlemleri sebebiyle gerçekleştirilemedi. Sanatı ve sanatçıyı destekleme misyonundan hiçbir zaman vazgeçmeyen İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl eksik olsa da sinemaseverlerin gönlünde yer buldu. Sonbaharı Açıkhava Sinema Günleri ile karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin film gösterim serilerinin ilk bölümü, 89, İzmir Enternasyonal Fuarı ile yapılıyor. Kültürpark Uzun Havuz’da kurulan alanda açık hava sineması ile nostalji yaşayan İzmirliler, birbirinden değerli filmler ile sinema keyfini doyasıya yaşıyor. Ziyaretçiler ayrıca, film gösterimlerinden önce filmlerin yönetmen ve oyuncularının ağırlandığı söyleşilerde filmlere dair merak ettikleri sorulara yanıt buluyor. Söyleşiler, sinema eleştirmeni ve aynı zamanda sinema yazarı Vecdi Sayar moderatörlüğünde gerçekleşiyor.
Hedef uluslararası sanat festivali
Fuarın kültür ve sanat etkinliklerine katkısını değerlendiren Vecdi Sayar, “Kültürpark kuruluşundan bu yana kültüre çok önem vermiş ve Behçet Uz buranın bir halk okulu olması gerektiğini söylemiş. Bence bu ruha odaklanmak ve kültürü buranın baş tacı etmek gerekir. Zaten içinde bulunduğumuz çevre doğal kültür olarak çok zengin. Bunu insan ürünü olan kültürle de zenginleştirmek lazım. Kültür ve sanatın burada yılın 365 günü işlenmesi, en güzel örneklerinin ise Fuar kapsamında sergilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Başkanımız Tunç Soyer, amacının İzmir’i Akdeniz’in kültür başkenti olarak tanıtmak olduğunu söylemişti. Şimdi burada ilk adımlar atılıyor. Önümüzdeki yıl sinema anlamında bir Akdeniz filmleri festivalini fuarla birlikte yapmak çok güzel olur. Umarım ki gelecek yıllarda fuar, tiyatro ve sinema alında uluslararası bir şenliğe dönüşür” şeklinde konuştu.
İEF’de konser keyfi
89. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışıyla beraber başlayan konserler son hızıyla devam ediyor. Sağlık önlemleri kapsamında bu yıl Çim Konserleri gerçekleşmezken, konserlere Atatürk Açıkhava Tiyatrosu ev sahipliği yapıyor. Ünlü sanatçıları, grupları ağırlayan Atatürk Açıkhava Tiyatrosu, 7 Eylül Pazartesi gecesi Ufuk Beydemir ve hemen ardından Buray’ı konuk etti. Alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Ufuk Beydemir, sevilen şarkılarını seslendirirdi. Hayranları, Beydemir’in “Ay Tenli Kadın” şarkısına hep bir ağızdan eşlik etti. Beydemir’in ardından sahnede pop müziğin sevilen ismi Buray vardı. Sevenleri şarkılarla coşarken, telefon ışıkları da büyüleyici bir görüntü oluşturdu.
89. İEF’nin kapanışında romantik anlar yaşanacak. Klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Halil Sezai Atatürk Açıkhava Tiyatrosu sahnesinde olacak. Konserler öncesinde alanın temizliği yapılacak, konser sırasında ise dinleyicilerin oturma düzeni sosyal mesafeye dikkat edilerek organize edilecek. 2.750 kişilik Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’na 1.435 kişi alınarak sosyal mesafe korunacak.