AKO Akü'den Türkiye'nin Tek Sıfır Atıklı Akü Geri Kazanım Tesisi

29 Temmuz 2021 - 12:16

AKO Grup bünyesinde, öncülüğünü yaptığı Matrix Press teknolojisiyle Türkiye'nin akü sektöründe yeni bir güç oluşturan AKO Akü, Türkiye'nin ilk ve şu an için tek yeni teknoloji Geri Kazanım Tesisini de bünyesinde bulunduruyor. AKO Akü fabrikasının yanında kurulu olan son teknoloji 'Sıfır Atık' özellikli ve 'Desülfürizasyon' teknolojisine sahip Türkiye'deki tek tesis olan Geri Kazanım Tesisi, tam otomasyon ile çalışıyor.

Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren AKO Akü, Türkiye’nin akü üretiminde teknolojinin zirvesi kabul edilen Matrix Press (Punch) ve Kaizen Tüneli üretim modelleriyle üretim yapan tek üreticisi olma özelliği taşıyor. 

AKO Akü aynı zamanda, kurşun asit akülerin geri kazanımında Türkiye’nin ilk ve şu an için tek “Sıfır Atık” ile çalışan yeni teknoloji Geri Kazanım Tesisini de bünyesinde bulunduruyor. AKO Akü fabrikasının yanında kurulu olan ve ister katı, ister sıvı, ister gaz tüm önlemleri otomatik bilgisayarlı sistemlerle “Sıfır Atık” temelinde işlev gören tesis, Avrupa çapında modern bir tesisi olma özelliği taşıyor. AKO Akü Geri Kazanım Tesisi, endüstri 4.0 özelliği ve tam otomasyon içinde, sıfır atık prensibi ile çalışıyor. Bu tesisin bir diğer önemli özelliği, Avrupa’da zorunlu tutulan “Desülfürizasyon” ünitesine sahip ülkemizdeki tek tesis olması. 

Kurşun Asit Akülerin geri kazanımı konusunda “Sıfır Atık” ile çalışabilen tesisleri Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde de kuran SERİ firması tarafından kurulan tesis için yapılan yatırımın güncel karşılığı, 100 milyon TRY’ye denk geliyor. 

Kullanılmış “kurşun asit starter aküler” (içten yanmalı, “benzin-dizel vs”, her türlü motorlu araç aküleri), kanun gereği lisanslı araçlar ile toplanıp lisanslı geri kazanım tesislerinde işlenerek tamamen hammaddeye dönüşebiliyor. Ancak bu dönüştürme sürecinde yetersiz teknoloji kullanımı, yoğun miktarda katı- sıvı ve gaz atıkların çıkmasına neden oluyor. Bu alanda faaliyet gösteren tesislerin, bu tür atıkları fabrika içinde önleyecek güncel yatırımlar yapması gerekiyor. Öte yandan, halen faal durumdaki bazı tesislerin bu yatırımlardan kaçınması, çok ciddi risk yaratan atıklarını çeşitli yollarla yaşadığımız ortama salınmasına neden olabiliyor. Bazı tesislerin katı atıklarını ilgili “bertaraf tesislerine” göndermeleri gerekirken göndermeyip, gizlice bir yerlere sevk ettikleri ve yakalandıkları kısım içinde ceza yedikleri kayıtlara geçmiş durumda. 

Kendi kurdukları türde tesislerin, Desülfürizasyon ünitesi ve “Sıfır Atık” yaklaşımıyla yayılması ülkemizin ve insanımızın faydasına olacağını ifade eden AKO Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender, “Türkiyemizin Geri Kazanım tesisleri, gerek teknolojileri, gerek faaliyetlerinde kayıt içi işlemlerle insana, doğaya ve ekonomiye değer üretmelidir. Tesislerde doğaya zarar vermeyen teknolojilerin kullanımı ve ekonomi tarafından da vergi kontrolü, ülkemizin faydasına olacaktır. Maalesef bu sektörde, bu konularda yetersiz kalan tesisler, çevreye verdikleri zararın yanı sıra, vergi geliri kaybına ve haksız rekabete yol açmaktadır” dedi.