ARF Sıvı ve Katı Gübre Fabrikaları Kuruyor
ARF Bio Yenilenebilir Enerji A.Ş., Ödemiş Biyogaz Tesisine ilave olarak organik ve organamineral sıvı ve katı atık gübre fabrikaları kuruyor.
Fabrikalarda, yıllık 40 bin ton katı organamineral gübre ve 50 bin ton sıvı organamineral gübre üretimi gerçekleşecek. Kurulacak fabrikalarda üretilen sıvı gübre, Almanya’dan getirilen özel gübre dağıtım tankeri ile doğrudan tarlaların gübrelenmesinde kullanılacak.
09 Eylül 2021 - 09:29
ARF Bio Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdürü Melih Arslan, kurulacak gübre fabrikaları ile biyogaz tesisinin çıktılarının ekonomiye kazandırılacağını belirterek, “ biyogazın çıktısı olan sıvı ve katı gübre kurulacak yeni fabrikalarımızda işlenerek katı ve sıvı organamineral gübre elde edilecek.
Tarımsal gübre konusunda büyük ihtiyaç yaşayan Ödemiş ve çevre ilçelerdeki çiftçilerimiz bu gübreleri kullanarak daha fazla verim elde edecekler.” diye konuştu.
Sıvı Gübreleri Özel Gübre Dağıtım Tankeri Tarlalara Dağıtacak
Yeni kurulacak fabrikada üretilecek sıvı gübrenin tarlalara kolaylıkla dağıtımının yapılması için Almanya’dan özel gübre dağıtım tankeri getirdiklerini ifade eden Arslan şunları söyledi:
“Tesisimizde ürettiğimiz biyogazın çıktısı olan sıvı gübreyi, organik gübre olarak arkamda gördüğünüz on tonluk sıvı gübre dağıtıcısıyla tarlalara veriyoruz. Bu dağıtıcının iki özelliği var. Bir tanesi sıvı gübreyi arkadaki sistemle püskürterek tarlaya dağıtabiliriz, ikinci de bu çoklu kolların ucundaki bıçaklarla toprağın on cm altına kadar sıvı gübreyi verebiliyoruz. 10 tonluk deposu var, 30 tonluk tır da yanında geliyor. Tarlanın büyüklüğüne göre çok kısa sürede bütün tarlayı tarıyor, boşaldığı zaman tırdan takviye yapıyor, tekrar tarlayı sıvı gübreyle sulamış oluyor.
Çok başarılı, eşit, homojen dağıtıyor gübreyi, istediğimiz büyüklükte. Ayrıca fide boyu 15-20 santime kadar gelse bile, fide boyunda da yine tarlayı sıvı gübreyle gübrelemiş olabiliyor. Bizim sıvı gübremizde dekara 3 ton yetiyor, yani bu tankla yaklaşık 10 dekar tarlayı sulayabiliyoruz. Tarlalarını ürettiğimiz sıvı gübre ile gübrelemek isteyen çiftçilerin bize ulaşarak taleplerini iletmeleri yeterli olacak. Belirli bir program dahilinde tankerimiz çiftçilerin taleplerini karşılayacak ve tarlalarına giderek gerekli gübreleme işlemini yapacak.”
Sıvı gübrenin kullanımında gübre dağıtım tankerinin çok faydalı olacağını kaydeden Arslan, sıvı gübre tankerinin özelliklerini şöyle sıraladı:
- Sıvı Gübre Tankeri ile sıvı gübre çukurdan tanka doldurulabilir.
- Üstü katılaşmış olan gübre çukuru sirküle edilerek karıştırılabilir, sıvılaştırılabilir.
- Gübre çukurundaki gübre tanka alınmadan 1 km uzaktaki araziye direk olarak pompalanabilir.
- Tanka alınan gübre yol aldığı sırada karıştırılabilir,
- Tanktaki gübre tarlaya yüksek basınçta püskürtülebilir,
- 12m’lik özel dağıtım kolları sayesinde bitki diplerine homojen olarak enjekte edilebilir.
- 20-25cm boyundaki mısırın karık arasında zarar vermeden, gübreleme yapılabilir. Ara dönemde yapılan gübreleme mahsulün verimini birkaç kat daha arttırır.
- Vakum pompalı eski tip gübre tankerlerinden tamamen farklı olarak Avrupa ve Amerika da kullanılan en son teknolojidir. Bu sayede vakum pompalı tankerlere göre her nakliyede %10-15 arası fazla gübre taşınabilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Ödemiş Tarım Fuarı’nda açtıkları stantlarında Özel Gübre Dağıtım Tankeri’ni sergilediklerini belirten Arslan, Ödemiş ve çevre ilçelerden gelen çiftçilerin tankere büyük ilgi gösterdiklerini ve şirket yetkilileri tarafından gerekli bilgilendirmenin yapıldığını söyledi.