Bayram öncesi tüketicilere çağrı yaptı

01 Ağustos 2019 - 15:03

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, kurban bayramı öncesi tüketicilere seslendi.

Esnaf ve sanatkarların hepimizin ortak dostu olduğunu söyleyen Mutlu, Türk toplumunda arefe ve bayram alışverişlerinin farklı bir önemi var. Bayram alışverişinizi yaparken AVM’ler yerine yerli malının en fazla bulunduğu esnaf sanatkarları tercih edin. Kendimizin ve ailelerimizin ihtiyaçlarını karşılarken, yardımlaşma duygusu ile çevremize de faydalı olmaya çalışırız. Dayanışma duygusunun hakim olduğu alışverişlerin esnaf sanatkarlardan yapılması ise kanaatimizce daha anlamlı olacaktır’ dedi.
Üyelerinin sadece ekonomik alanda değil, sosyal ve kültürel yaşamda da farklı işlevler üstlendiğini belirten Mutlu, “Ancak bu önemli konumlarına rağmen hak ettikleri yerde bulunmamakta, sıkıntılı günler yaşamaktadırlar. Büyük mağazaların haksız rekabeti, sokak aralarına kadar giren hipermarketler, günümüzde alışveriş kültürünün değişmesi üyelerimizi oldukça zorlamaktadır. Her ailede esnaflık yapan mutlaka bir akrabamız, tanıdığımız bulunmaktadır. Bu çerçevede tüketicilerin bayram alışverişlerinde ihtiyaçlarını üyelerimizden temin etmeleri, toplum içindeki güç birliğini ve sevgi ortamını da geliştirecektir” diye konuştu.  
"ESNAFLAR KAZANÇLARINI KENDİ ÇEVRELERİNE HARCIYOR"
Esnaflar ilin ticari sirkülasyonuna önemli katkılar sağladığını vurgulayan Mutlu, “Çoğu yabancı sermayeli AVM'lerin ucuz ürün satmak adına kalitesine bakmaksızın raflarını yoğun şekilde ithal ürünlerle doldurdukları bilinen bir gerçektir. Bu durumda, alışverişlerin büyük kısmının hipermarketlerden yapılması, cari açık, işsizlik, üreticilerin zora düşmesi gibi ekonomik sorunların yanı sıra, yüksek miktarda sıcak paranın yurtdışına çıkışına da yol açmaktadır. Oysa esnaf sanatkarlar kazançlarını yine kendi çevrelerinde harcamakta, bulunduğu çevrenin, ilin ticari sirkülasyonuna önemli katkılar sağlamaktadırlar” dedi.
Esnaf sanatkarların bir başka özelliği de elen alan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Esnaflar yerli ürünleri en fazla satan kesimi oluşturmalarıdır. Türkiye'de yerli üretimin iç taleple uyumlu olmaması, ekonomide yapısal sorunlara neden olmaktadır. Günlük yaşamda yoğun tüketilen ürünlerin çoğunluğu maalesef ya ithal edilmekte ya da büyük oranda ithal girdi ile üretilmektedirler. İthal ürünlere olan rağbet ise, pek çok ekonomik sorunu beraberinde getirmektedir.
Bu sıkıntıların giderilmesi, ancak ülkemizde üretilen malların tüketimine öncelik verilmesi ile mümkün olabilecektir. Türkiye'de üretilen malların etiketlerinde, Ticaret Bakanlığı'nca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretler kullanılmaktadır. Vatandaşların alışverişlerinde benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bu noktada genellikle yerli ürünleri satan veya bizzat üreten, milyonlarca insanın geçimine imkan veren esnaf sanatkarlarımıza pozitif ayrımcılık yapılmasının önemi de ortaya çıkmaktadır. Yerli malı kullandığımız, küçük işletmelere sahip çıktığımız ölçüde ülkemizin geleceği daha aydınlık olacaktır.”
Haber: Gülşah Zencir