Bebeklerdeki kabızlığa dikkat

11 Ekim 2019 - 13:42

Kabızlığın bebek ve çocuklarda en sık yaşanan bağırsak hastalığının başında geldiği, özellikle dört yaşından büyük çocuklarda haftada üçten az ve sert dışkılamanın kabızlık olarak kabul edildiği bildirildi.

Prof.Dr. Ayşe Selimoğlu, bol sebze ve meyve tüketmenin kabızlığa karşı alınacak önlemlerin başında geldiğini, ancak bu önlemin her zaman kabızlığı engellemediğini söyledi. ‘’Çocuktur nasılsa geçer’’ mantığının çok büyük bir yanlış olduğunu belirten Prof. Selimoğlu, mutlaka çocuk uzmanlarına başvurulması gerektiğini dile getirdi. Kabızlığın seyrek, sert, zorlanarak ve bazen de kalın çaplı dışkılama olarak da tarif edilebileceğini vurgulayan Prof. Selimoğlu, şunları söyledi:
 
‘’Bebeğin yaşına ve yediklerine göre tuvalet sıklığı değişkenlik gösterebilmekle birlikte özellikle dört yaşından büyük çocuklarda haftada üçten az ve sert dışkılama kabızlık olarak kabul edilmektedir. Kabızlıkların çoğunda altta yatan organik bir hastalık bulunmamaktadır. Ancak yine de yüzde beşlik dilimde bağırsak yapısıyla ilgili bir durum veya farklı bir hastalığın bulgusu olarak kabızlık görülebilmektedir. Özellikle erken bebeklik döneminde ortaya çıkan hele de yeni doğan döneminden itibaren dışkılama sorunu ile başlayan kabızlıklar dikkatle ele alınmalıdır. Bu bebekler erken dönemde doktor tarafından değerlendirilmelidir.’’
 
Prof. Dr. Ayşe Selimoğlu, çocuklarda tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini, bazı gıdalar ve yeme alışkanlıklarının da kabızlığa neden olabileceğini kaydetti. Sert dışkılamanın çocuklarda dışkılama korkusu yaratabileceğini belirten Selimoğlu, şöyle devam etti:
 
‘’Çocukta ortaya çıkan dışkılama korkusu, dışkı tutmaya bu da daha sert dışkıya zemin hazırlayabilmektedir. Bu kısır döngü çocuklarda uzayan kabızlığın ana nedenleri arasında yer almaktadır. Bebek ve çocuklarda fonksiyonel kabızlık geçiş dönemi hastalığıdır. Kabızlık; anne sütü alan bir bebekte formül mamaya veya ek gıdaya başlandığında, tuvalet eğitimi sırasında veya okula başlama döneminde ortaya çıkabilmektedir. Bunların yanı sıra taşınma, boşanma, yolculuk gibi aile yaşamındaki değişimler esnasında da çocuklarda kabızlık yaşanabilmektedir. Kabızlık bazen de ateşli hastalık dönemlerinden sonra ortaya çıkabilmektedir.’’
 
Sağlıklı beslenme ile kabızlıktan korunulabileceğini belirten Ayşe Selimoğlu, bol sebze ve meyve tüketiminin kabızlığın önlenmesinde anahtar rol oynadığını dile getirdi. Sağlıklı beslenmenin kabızlığı önleyebileceğini, ancak yeterli olmayacağını vurgulayan Prof. Selimoğlu, tedavi edilmeyen kabızlığın bebek ve çocuklarda makat çatlaklarına, ağrı ve kanamalara yol açabileceğini sözlerine ekledi.