Belediye, maddi destek sağlayacak

09 Temmuz 2019 - 13:57

Torbalı Belediyesi, Metropolis Antik Kenti kazı ekibi ile bir anlaşma yaparak protokol imzaladı. Belediye bu yıl yapımı devam eden kazı çalışmaları için maddi destekte bulunacağını belirtti.

Kazılar kent yaşamı hakkında bilgilerin alınacağı kamu yapıları ve sivil alanlar üzerinde sürdürülürken kazı ekibine bir destek de Torbalı Belediyesi’nden geldi. 1990 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Celal Bayar Üniversitesi adına sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazı ekibi tarafından yürütülüyor. Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında bir tepenin üzerinde yer alan ve "Ana Tanrıça Kenti" anlamına gelen Metropolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları son hızla devam ediyor.
Torbalı Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar dayanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Metropolis Antik Kenti’nin toprak altında kalmış köklü tarihini gün yüzüne çıkarabilmek amacıyla, arkeolojik kazı alanlarındaki çalışmalara desteğini sürdürüyor.
PROTOKOL İMZALANDI
Torbalı Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Metropolis Antik Kenti’nin toprak altında kalmış tarihini yeniden ortaya çıkarabilmek için kazı ekibiyle protokol imzalayarak, maddi destekte bulundu.
Önemli işlere imza atan Torbalı Belediyesi yerel tarihine oldukça önem veriyor. Belediye daha öncede kazı çalışmalarına destek vermişti. Aynı zamanda ilçeye bir de Kent Arşivi kazandıran Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları desteklediğini belirterek, “İlçe tarihimiz adına her geçen yıl önemli eserlerin gün yüzüne çıktığı bu çalışmalara her zaman da destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
İzmir şehir merkezine 40, Efes Antik Kenti'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Ana Tanrıça Kenti anlamına gelen Metropolis'in ilk yerleşimi, günümüzden 5000 yıl önce Erken Tunç Çağı'nda Akropol'de kurulmuştur. Yoğun bir etkinliğin gözlendiği Helenistik dönemde, surlarla çevrilmiş, Tiyatro, Stoa, Bouleuterion (Meclis Binası) gibi anıtsal kamu binaları yapılmıştır. Roma Dönemi'nde de gelişmesini sürdüren kentin ekonomisi, sadece tarım ve hayvancılıkla sınırlı değil, aynı zamanda İzmir-Efes yolu üzerinde olmasından dolayı, ticaret ve gümrük en önemli gelir kaynağıydı.

Haber: Berna Vatansever