Bornova'da +1 Kısa Film Atölyesi Galası
Bornova Belediyesi Film Ofisi'nin (BBFO) İzmir Down Sendromu Derneği işbirliği ile düzenlendiği +1 Kısa Film Atölyesi'nde gala heyecanı yaşandı. Down Sendromlu gençlerin Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile birlikte rol aldığı filmin gösterimi 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde yapıldı.
2010 yılından bu yana gençlere sinemayı sevdirmek ve geleceğin sinemacılarını yetiştirmek amacıyla faaliyetlerini yürüten Bornova Belediyesi Film Ofisi’nin İzmir Down Sendromu Derneği ile birlikte hayata geçirdiği proje sonunda ortaya çıkan filmlerin gösterimi Bornova Belediyesi Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda yapıldı. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, down sendromlu çocuklarla birlikte kamera önüne geçtiği “Film çekmeyi öğreniyoruz” isimli kısa filmi, Eşi Ufuk İduğ ve rol arkadaşlarıyla birlikte izledi.
Sahne de perde de onların
Etkinlikte down sendromlu gençler sahnedeydi. Turizm ve Otelcilik mezunu Ayçe Karagöz herkese örnek olması gereken başarı öyküsü, Yaşar Üniversitesi’nde klasik piyano eğitimi alan Sera Özler ise sunduğu resital ile büyük takdir topladı.
Atölyeyi başarıyla tamamlayan Acar Meriç, Damla Yiğit, Deniz Ayçe Karagöz, Ece Güngör, Elifnur Bayır, Erman Yıldız, Ferhat Yılmaz, Görkem Koldagüç, Gözde Çetin, Gülçin Kayhan, Güneş Akyol, Serdal Rodoplu’nun katılım belgelerini de İduğ çifti verdi.
Hayatın her alanında yanınızdayız
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttüğü çalışmaların her alanda devam ettiğini belirterek, “Daha önce hayata geçirdiğimiz İş’te Fark Yaratıyoruz projemizle down sendromlu gençlerimize mesleki eğitim vererek istihdamlarını sağlamıştık. Benim de büyük keyif aldığım bu projeyle de farkındalık yaratmayı amaçladık. Hayatın her alanında özel kardeşlerimizin yanındayız. Keşke hepimiz bu özel kardeşlerimiz kadar kötülüklerden uzak kalabilsek, saf ve temiz olsak” diye konuştu.
Başkan İduğ’a teşekkür
İzmir Down Sendromu Derneği Başkanı Gülnaz Rodoplu, düzenlenen atölyede dowm sendromlu gençlerin çok farklı deneyim yaşadığını belirterek, “Çocuklarımızın sosyal yaşamın içinde olması gerçekten çok önemli. Bornova Belediyesi de bu yolda bize büyük destek veriyor. Her zaman yanımızda olan Başkan İduğ’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Bornova Belediyesi Film Ofisi’nin sorumlusu Nesli Özalp ise ile yıllardır özelliklere gençlere kısa film ve fotoğraf alanlarında eğitim verirken yapım desteği de sağladıklarını hatırlatarak, “Bu atölyede bizim için de çok farklı deneyim oldu. Bu özel kardeşlerimizle birlikte olmak keyifli ve heyecan vericiydi” diye konuştu.
12 hafta sürdü
Her katılımcının hem kamera arkasında hem de kamera önünde yer aldığı “+1 Kısa Film Atölyesi” 12 down sendromlu gencin katımıyla yapıldı. Kurmaca, belgesel, stop-motion animasyon film yapımı öğretildiği Atölye’de 3 film üzerine çalışıldı. Katılımcılar 12 hafta süren eğitimlerde kamera ve yeşil perde kullanımı ile stop-motion animasyon yapım tekniklerini öğrendi. Sıradışı bir deneyim yaşayan katılımcılar, ortak olarak geliştirdikleri projeyle hayatlarına ve hayallerine odaklanan içeriğe sahip kısa filmi tasarlayıp çekimi yaptı.