Bornova da çemberin içinde
Bornova Belediyesi'nin sosyal tesisleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Turuncu Çember Hijyen Sertifikası'nı almaya hak kazandı. Bornova Belediyesi'nin İZBAŞ tarafından işletilen Büyükpark içindeki Kızlar Kahvesi, +1 Down Kafe, Çınarevi ile Dramalılar Köşkü Kent Arşivi Müzesi bahçesinde bulunan Diyet Kafe ve Çamdibi Atatürk Parkı'ndaki Park Kafe vatandaşların güvenle zaman geçirebileceği mekanlar arasındaki yerini aldı.
Turuncu Çember sertifikasının son derece ciddi değerlendirmeler ve çalışmalar neticesinde alındığın ifade eden Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bu, koronavirüs salgınında kontrollü normalleşmeye geçilmesiyle birlikte İzmirlilerin güvenle vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturulmak amacıyla tasarlanmış bir sertifikasyon. İzmir’in sağlıklı ve turizm sektörü açısından güvenli bir kent olarak öne çıkmasını sağlamak amacını taşıyor. Bu sertifikaya sahip işletmelerin yurt içi ve yurt dışında tanıtımları yapılarak sektörün güçlü kalmasına da katkı veriliyor. Biz de Bornova Belediyesi olarak Büyükşehir Belediyemizin başlattığı bu çok değerli çalışmayı içtenlikle destekliyoruz. Bu nedenle tüm işletmelerimizi kriterlere uyacak biçimde yeniden düzenledik, Bornovalılara güvenli ortamlar sağladık” dedi.
Sağlık birinci önceliğimiz
Normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte detaylı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden İZBAŞ Genel Müdürü Cüneyt Güleç ise “Vatandaşlarımızın sağlıklı şekilde zaman geçirebileceği mekanlar ve sosyal ortamlar oluşturma gibi bir görevimiz var. Tüm kriterleri yerine getirdik. Kalite ve hijyen standartlarına yönelik bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarımızı belgelendirmek istedik ve Turuncu Çember Sertifikası’nı aldık. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile Belediyemize ait bu mekanlarda zaman geçirebilirler. Onların sağlığı ve memnuniyeti bizim öncelikli koşulumuz” diye konuştu.
Turuncu Çember Kriterleri
İşletmelerin Turuncu Çember sertifikası alması için müşterilerin fiziksel
mesafelerini korumak için gerekli uyarı çizgileri ve işaretlemeleri, dezenfektan ve maske kullanımı, masalar arasında mesafe, uyarıcı afişler, fotoselli musluk ve aydınlatma, mutfak, lavabo ve tuvaletlerin temizliği, atık yönetimi, personelin çalışma düzeni ve eğitimi gibi pek çok konudaki kriteri yerine getirmesi gerekiyor. Hijyen kriterleri; yeme içme tesisleri ve konaklama tesisleri olarak iki ayrı puanlama sistemine sahip.
Turizm Hijyen Kurulu
İzmir Turizm Hijyen Kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı eş güdümüyle faaliyetlerini sürdürüyor. Kurulda İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), İzmir Rehberler Odası (İZRO), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun verdiği üyelerden oluşuyor.