Bulmaca, Alzheimer'a çare değil
Öncelikli olarak 60 yaş üstü bireylerde nükseden Alzheimer, tam olarak bilinmeyen nedenlerden sağlıklı beyin dokusunun bozulmasıyla meydana geliyor. Zihinsel ve sosyal yeteneklerde günlük işlevsel hareketleri ciddi anlamda etkileyen hastalık dünyada her geçen gün artıyor. Uzmanlar ise ilerlemiş Alzheimer'a bulmaca çözmenin çare olmadığını söylüyor. Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Şevki Şahin 21 Eylül Dünya Alzeheimer Günü'ne özel, hastalık hakkında konuştu.
Alzheimer’ın tedavisine yönelik aşı çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlandığını bildiren Şahin, bu sebepten dolayı hem hastanın hem de hasta yakınının yaşam kalitesini artırmasının en iyi tedavi yöntemi olacağını söyledi. Hastalık ile kişinin kendi unutkanlığını algılayabilme yeteneğinin kaybolduğuna dikkat çeken Şahin, her unutkanlığı olan ve bunun farkına varan kişilerin Alzheimer endişesine girmesinin yersiz olduğunu belirtti. Şu an ellerinde bulunan ilaçlara ne kadar erken başlanırsa hastalığın ilerleyişinin de o kadar yavaşlatılabileceğini bildiren Şahin, böylece kişinin yaşam içinde kalacağı süre ve fonksiyonelliğinin de arttırılabileceğini bildirdi.
Ayrıca Şahin, Alzheimerlı bireylerin yeni şeyleri öğrenmede güçlük çekmelerinin genellikle çevresindeki insanlar tarafından fark edildiğine dikkat çekerek, fark eden kişilerin, hasta bireyi nöroloji doktoruna götürmek için rıza etme sürecinin de büyük zaman kaybına yol açtığını önemle vurguladı.
DEPRESYON’DAN ALZHEİMER’A
Şahin, Alzheimer’ın ortaya çıkmasında genetik, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği, sigara kullanımı, kontrolsüz diyabet gibi kardiyovasküler faktörlerin etkili olduğunu vurguladı.
Depresyonun, Alzheimer hastalığına zemin hazırladığı konusunda bilimsel kanıtların olduğunu bildiren Şahin, depresyon tedavi edilmezse beyin fonksiyonlarının zayıfladığını, unutkanlığın ve dikkat eksikliğinin başladığını, ardından ise Alzheimer Hastalığının tetiklenebildiğini söyledi. Bu yüzden özellikle de orta yaş civarı ortaya çıkan depresyonların tedavisinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, uykusuzluk, sabahları yorgun hissetme, konsantrasyon güçlüğü gibi sıkıntıların depresyon ya da kronik yorgunluk sendromundan olabileceği gibi Alzheimer’in başlangıç bulguları olabileceğinin de haberini verdi.
BİREY YENİ ŞEYLERİ ÖĞRENMEDE GÜÇLÜK ÇEKİYORSA…
Şahin, Alzheimer’ın kesin belirtilerinden bahsederken başlıca olarak, hasta bireyde gözlemlenen yeni şeylerin öğrenmede güçlük çekmesi olduğunu söyledi. Yakın geçmişte öğrendiklerini unutmanın da diğer bir belirti olduğunu bildiren Şahin, kısmi kişilik değişiklilerinin de olması durumunun Alzheimer’ın habercisi olabileceğini vurguladı. Ayrıca hasta bireylerde sosyal geri çekilmenin gözlemlenmesinin, hemen nöroloji uzmanına gidilmesi yönünde hızlı davranılması gerektiğini ifade eden Şahin, “Kişinin önceden gittiği kahvehane, kulüp, maç veya camiye gitmemeye başlaması, daha çok yalnız kalmayı, evinde olmayı tercih etmeye başlaması da Alzheimer için kesin belirtiler arasındadır. Bu tür durumların gözlemlendiği bireyleri yakınları acil bir nöroloji uzmanına başvurmalıdır” dedi.
İNTERNETTEN ALINAN İLAÇLAR YANLIŞ TEDAVİ
Son olarak ise Şahin, hastalanmadan önce ya da çok erken evrelerde, hafıza fonksiyonlarını arttıran bilgisayar destekli egzersizlerin mental kapasiteyi güçlendirdiğini vurguladı. Hastalığın ileri dönemlerinde ise bulmaca çözmek ve kitap okumak gibi aktivitelerin ne yazık ki çok faydasının olmadığını bildiren Şahin, erken tedavi için hasta yakınlarının, hastayı ikna etmeleri konusuna bir kere daha dikkat çekti. Ayrıca son yıllarda internette bilimsel olmayan tedaviler içeren bilgiler ve vitamin adı altında ilaç satışı yapıldığına da değinen Şahin, doktor tavsiye veya reçete etmedikçe vitaminin alınmaması gerektiğini önemle vurguladı.