Daha sağlıklı bir menopoz dönemi için…
Menopoz döneminde kadınlar, ateş basması, terleme, unutkanlık, uykusuzluk, ciltte yaşlanma, cinsel yaşam şikayetleri, depresyon gibi sorunlarla mücadele ediyor. Uzmanlar ise bu yakınmaların sebebinin östrojen eksikliği olduğunu söylüyor. Hormon replasman tedavisiyse, östrojeni artırarak ve progesteronla dengeleyerek menopoz semptomlarını hafifletiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Özge Kaymaz Yılmaz, daha rahat bir menopoz dönemi için kadınlara tavsiyeler verdi.
Öncelikle yeterli ve dengeli beslenmenin menopoz döneminde büyük önem taşıdığını belirten Dr. Özge Kaymaz Yılmaz, “Yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına, menopoz dönemindeki fazla kilo alımlarını önlemeye ve kas – iskelet sisteminin bu dönemi hasarsız atlatmasına destek oluyor. Ayrıca vücuttaki metabolizma hızının yavaşlaması nedeniyle 50 yaşındaysanız kilo kontrolü için 30 yaşındaki bir kadına göre günlük olarak yaklaşık 200-250 kalori daha az enerji almanız gerekiyor” diye konuştu. Bu dönemde yapılması gereken beslenme alışkanlıkları hakkında da konuşan Dr. Kaymaz Yılmaz, yüksek lifli besinlerin tüketilmesi gerektiğini, sağlıklı yağların önemli olduğunu, proteinin aksatılmaması gerektiğini ve günde muhakkak 4-5 porsiyon sebze-meyve tüketilmesi gerektiğini önemle vurguladı. Menopoz döneminde beslenme alışkanlıkları arasında kalsiyum alımının da çok önemli olduğunu bildiren Dr. Kaymaz Yılmaz, “Kemik erimesine karşı düzenli olarak süt, yoğurt peynir, kalsiyumdan zenginleştirilmiş ekmek veya gevrekler, maydanoz ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketin” dedi.
Açıklamaları esnasında egzersiz ve sporunda menopoz dönemindeki öneminden behseden Dr. Kaymaz Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Düzenli spor ve egzersiz yapmak, menopoz döneminde pek çok önemli fayda sağlıyor. Kilo alımından korurken, osteoporozun (kemik erimesi) ilerlemesini de önlüyor. Aynı zamanda uyku rutinini düzenlemeye, kardiyovasküler sistem ile kan basıncında olumlu değişimlere ve sıcak basmalarının hafiflemesine yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra psikolojik olarak daha iyi hissedilmesine de destek veriyor. Önemli bir sağlık probleminiz yoksa; yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme veya su egzersizleri gibi aerobik aktiviteyi haftada en az 150 dakika yapmanız öneriliyor. Ayrıca stretching ve denge egzersizleri de kas gücü ile esnekliği artırıyor.”
Osteoporoz riskine karşı yeterli miktarda D vitamini almanında menopoz döneminde büyük önem taşıdığını kaydeden Dr. Kaymaz Yılmaz, “Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde 15-20 dakika güneşe çıkmayı alışkanlık edinin. Yağlı balıklar, yumurta, kırmızı et ve D vitamini ile zenginleştirilmiş gevrekler de fayda sağlayacaktır” dedi. Dr. Yılmaz Kaymaz, sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdit eden sigara ve alkolün aynı zamanda menopoz döneminde sıcak basması şikayetlerini artırdığını söyleyerek, alkolün kemik yıkımını artırdığının da yapılan araştırmalarda ortaya konduğunu belirtti.
Dr. Özge Kaymaz Yılmaz, ifadelerini sonlandırırken şunları söyledi:
“Menopozda mesane kapasitesinin azalmasıyla birlikte sık idrara çıkma sorununun yaşanabildiğini, ayrıca östrojenin azalmasının kolajen dokuyu etkilemesi sebebiyle ürogenital bölgenin daha kuru, daha ince ve daha az elastik hal almasıyla gelişen idrar kaçırmanın önüne geçmek için sıvı alımınız 2 litreden fazla olmamalı. Çay ve kahve diüretik etkileri sebebiyle vücuttan su atılımına yol açıyorlar. Bu nedenle sıvı ihtiyacınızı su, süt ve ayran gibi sıvılardan karşılamaya özen gösterin. Menopoz döneminde dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta da, bitkisel takviyelere gelişigüzel başvurmamak olmalı. Kırmızı yonca, dong quai (angelica sinensis), çuha çiçeği ve yabani yam (diascorea) gibi diyet takviyelerini, bilimsel kanıtlarının yetersiz olmaları ve yan etki risklerine karşı hekiminize danışmadan asla kullanmayın.”