"Dijital hastane' olma uğraşı veriyoruz"

31 Ekim 2019 - 12:55

HIMSS'19 Eurasia'nın açılışı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve konuk ülke sağlık bakanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Açılışta konuşma yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerin tüm işlemlerini yürütmek için bilgi sistemlerine ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, fiziki arşivlerini dijitalleştirmeye çalıştıklarını ve filmsiz hastaneden, kağıtsız hastaneye geçmeyi hedeflediklerini bildirdi. Hastanelerinin burada bir örneğini görüleceği “dijital hastane” olma uğraşı verdiğine değinen Koca, “Süreç burada durmayacak; bir adım sonra “akıllı hastane” olmak için çaba harcayacaklar ve hatta yapay zeka taşıyan sistemler talep edecekler” diye konuştu.
Bakan Koca, bilişimin kullanılmasının sağlık yönetimini ve sağlık hizmet sunumunu tamamen değiştirdiğini ve veriye dayalı yönetim, hasta güvenliği, hizmet kalitesi ve verimlilik arayışlarının hayat bulduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu alanda gösterdiği ilerleme, birçok yönüyle dünyaya örnek olabilecek mahiyette olduğuna dikkat çeken Koca, “Ülkemizin Hastane Bilgi Yönetim Sistemlerinde ulaştığı nokta, belli standartlar çerçevesinde ancak rekabete açık olarak hastanelerde yürütülen projeler ve tecrübelerin sonucudur. Şu anda tamamen yerli diyebileceğimiz pek çok sağlık yazılımına sahip bir ülke olmakla övünebiliyoruz” dedi.
Vatandaşların tamamının sağlık verilerini saklayabilecek, işleyebilecek ve paylaşabilecek düzeye erişildiğini ve bunu insanların sağlığını geliştirmek, doğru sağlık politikaları oluşturabilmek ve sağlık harcamalarını optimum seviye tutmak için bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Koca, hastanelerin bilgi sistemlerinden sadece idari ve mali amaçlar için değil, sağlık hizmet kalitesini artırmak için yararlanır hale geldiğini kaydetti. Bu düzeyi ölçmek için de Bakanlık olarak HIMSS’in EMRAM ve O-EMRAM gibi modellerini kullanmayı tercih ettiklerini dile getiren Bakan Koca, burada birinci amaçlarının, hastanelerin sağlık hizmet kalitesine bilgi ve teknolojiyi ne kadar etkin kullandıklarını ölçmek ve yeni hedeflerle bu düzeyi yükseltmek olduğunu söyledi. İkinci amaçlarını ise, Türkiye’nin elde ettiği başarıları uluslararası arenada göstermek ve tanıtma olarak açıklayan Bakan Koca, bu sayede sadece sağlık hizmet sunumunda değil, bilgi ve teknolojinin kullanımında da Türkiye’nin, bölgesinde örnek olarak gösterileceğine inandıklarını belirtti.
Düzenlenen bu kongrede, Türkiye’nin geldiği düzeyi katılımcılarla birlikte müşahede etmekten dolayı mutluluk duyduğunu bildiren Bakan Koca, “gelinen noktayı sayılarla ifade edecek olursak” diyerek,  HIMSS EMRAM kriterlerine göre Seviye altı hastane sayısının 167, Seviye 7 yani tam dijital hastane sayısının ise üçe ulaştığının bilgisini verdi. Ayrıca ilk defa bu yıl uygulamaya başlanan bir uygulama ile Seviye Altı olan Ağız ve Diş Sağlığı Hastane sayısının da yediye yükseldiğini paylaşan Bakan Koca, konuşmalarını şu şekilde devam ettirdi:
“Tüm bu sayıların artacağına olan inancım tamdır. Bu vesileyle, tam dijital hastane haline gelen İzmir Tire Hastanemizi, Yozgat Şehir Hastanemizi ve İzmir Ödemiş Hastanemizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu verdiğim sayılarla Türkiye, ABD’den sonra dünyada en çok dijital hastaneye sahip olan ülke konumuna yükselmiştir. Bakanlık olarak bundan 6 yıl önce başladığımız bu süreçte hedefimiz, hastaneleri yerli yersiz teknoloji ile donatmak değil, sağlık hizmet kalitesi ve hasta güvenliği için doğru bilgi ve teknolojinin gerektiği yerde ve en iyi şekilde kullanımını sağlamaktır.
Artık günümüzde ulusal çapta sağlık bilgi sistemlerimiz, hastanelerimizin ve aile hekimlerimizin kullandığı bilgi sistemleri ile tam entegre çalışmaktadır. Türkiye Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili üretilen verilerin tamamını tek bir veri havuzunda depolayarak hasta mahremiyeti ilkeleri çerçevesinde kişilerin kendilerinin ve hekimlerinin erişimine açmış durumdadır. Bu veri tabanının yerel seviyede veya ülke çapındaki yönetim ve planlamalarımızda kullanılması yönündeki çabalarımız sağlık yönetişiminin güçlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.”