Egeliler, "Hayata el ver!" dedi
Ege Üniversitesi ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 'Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü' kapsamında 'Hayata El Ver' etkinliği gerçekleştirdi.
Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü kapsamında gerçekleşen etkinlik EÜ 1 No’lu Yemekhane önünde düzenlendi. Etkinliğe, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, Resüsitasyon Derneği Temsilcisi Kubilay Demirağ ile yüksekokul akademisyenleri ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte, paramedik öğrencileri katılımcılarla birlikte kalp masajı uygulamalarını cansız mankenler üzerinde uyguladı. Etkinliğe Ege Üniversitesi öğrenci ve çalışanları büyük ilgi gösterdi.
Prof. Dr. Cemil Gürgün konuşmasında ilk yardım bilgisinin hayat kurtarıcı olduğunu toplum içerisinde her an ilk yardım uygulaması yapmamız gereken bir durumla karşılaşabileceğimizi ve böyle durumlarda sağlık ekipleri olaya müdahale etmek üzere olay yerine gelene kadar ilk yardım bilen vatandaşların olmasının çok önem teşkil ettiğini belirtti. Çünkü ilk yardımın, sağlık problemi yaşayan kişinin hayatta kalma şansını artırdığını aktaran Prof. Dr. Gürgün, “Solunum yolunu açmak ve kalp masajına hemen başlamak gibi basit olan uygulamalar önemli ölçüde hayat kurtarıcı olabilir. Bu sebeple konusunda uzman kişiler tarafından tüm okullarda öğrencilere sertifikalı ilk yardım eğitimi verilmesini ve bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Etkinliği düzenlememizin en büyük nedeni bu konuda üniversitemiz öğrencilerinin dikkatini çekmek ve bir farkındalık yaratmaktır. Bir cana bile temas edebilsek, kurtarmış olsak tüm dünyaya hayat vermiş gibi olacağız. Bu güzel etkinlikte emeği geçen tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Kalbinize iyi bakın çünkü içinde sevdikleriniz var” dedi.
“Ani kalp durmaları tüm dünyada sorun”
Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi ise ani kalp durmalarının bütün dünyada önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Ekşi, şu ifadeleri kullandı:
“Ani kalp durmalarında hastanın tekrar yaşama dönebilmesi için ilkyardım aşamasında temel yaşam desteği uygulamaları denilen kalp masajı ve suni solunumdan oluşan uygulamalar hastanın tekrar yaşamda kalması için çok önemli dedi. Ama dünyada ve bizim ülkemizde de temel yaşam desteği uygulamalarının yapılabilirlik durumu çok yeterli değil. Dolayısıyla ilkyardım aşamasında bu yapılamadığında kalbi durmuş bir hastada beş dakika sonra beyin ölümü başlıyor. Bu durumda ambulans ekibi olay yerine geldiğinde hastayı canlandırma için yapabilecekleri çok sınırlı kalıyor. Kalbi durmuş bir hastaya sadece ellerinizle kalp masajı yaparak yaşamda kalmasını sağlayabilirsiniz, yani ellerinizle hayat kurtarabilirsiniz. Sadece ellerinizi kullanarak kahraman olabilirsiniz.”
"Toplumda yaşayan herkesin bilgi alması gerekiyor”
Resüsitasyon Derneği Üyesi Prof. Dr. Kubilay Demirağ, amaclarının, ani kalp durması yaşayan insanların tekrar yaşama döndürülmesini sağlamak olduğunu söyledi. Toplumda yaşayan herkesin, bu konuyla ilgili eğitim alması gerektiğini dile getiren Demirağ, tüm dünyada Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü’nün bazı etkinliklerle kutlandığını vurgulayarak, “Ani kalp durmalarında kalp masajı yapmanın önemini vurgulayan ve toplumda farkındalık oluşturmayı hedefleyen "Hayata El Ver" etkinliği, ülkemizin birçok yerinde Resüsitasyon Derneği tarafından gerçekleştirilmektedir. Etkinliklerin hedefi toplumda daha fazla insanın ani kalp durmalarında ilkyardım uygulamaları konusunda eğitim almalarını sağlamak ve daha fazla insanın yaşamda kalmasına yardımcı olmaktır” diye konuştu.