EÜ'de "Gastronomi Akademisi" 500 Bin Dolarlık Bağışla Açılıyor
Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi, gastronomi eğitiminde lider konuma gelme hedefi doğrultusunda proje ve yatırımlarına hız verdi. Fakülte bünyesinde kurulacak olan ve turizm fakülteleri arasında ilk olma özelliği taşıyan 'Gastronomi Akademisi' için EÜ Rektörlüğünde bir protokol imzalandı.
Amerika’da yaşayan Türk iş insanı Feyza Altındağ Shipley ile eşi Shipley Eğitim Vakfı Başkanı Richard Shipley’in 500 bin dolar bağışta bulunduğu projenin protokol törenine; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Çeşme Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, bağışçı Altındağ ailesi adına projenin mimarı olan Yetkin Altındağ ve Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Tüzün Yüksel katıldı.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, protokol töreninde yaptığı konuşmada Ege Üniversitesinin turizm alanında önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Prof. Dr. Budak, “2019 yılında Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulumuzun Fakülteye dönüştürülmesiyle birlikte, üniversite yönetimi olarak buraya önemli miktarda kaynak aktarımı yaptık. Özellikle fakültemizin bilimsel çeşitliliğini ve barındırdığı olanakları artıracak adımlar attık. Bu yöndeki en önemli adımlarımızdan biri ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüzün açılışını gerçekleştirmek oldu. Ülkemizin benzersiz gastronomi kültürüne sahip çıkmak ve bu kültürün devamlılığına katkı sağlamak amacıyla açtığımız bölümün, üniversite-kent bütünleşmesi açısından da önemli bir potansiyeli barındırdığına inanıyoruz. Bugün, fakültemizde görevli akademisyenlerimiz, kültürel yönden donanımlı, mesleğinin ihtiyaçlarını karşılayabilen turizmciler yetiştirmek, sektöre yön veren projeler üretmek ve Çeşme’yi gastronomi turizminin cazibe merkezi haline getirmek için üstün bir gayret gösteriyor. Bizler de Çeşme ilçemizin turizm potansiyeline Ege Üniversitesi olarak katkı sağlamaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.
Açılacak olan Gastronomi Akademisinin önemini vurgulayan Rektör Budak, “Gastronomi Akademisinin açılışı, bizlere turizm sektörüne sağladığımız katkıyı daha da genişletme imkânı tanıyacak. Dolayısıyla bugün imzalamak üzere bir arada bulunduğumuz bu protokolün bizler için son derece büyük bir anlam taşıdığını belirtmek istiyorum. Fakültemize bağış yapan Altındağ ailesine üniversitem ve şahsım adına teşekkürlerimi sunuyor, protokolün hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Fakülte tarihinin en büyük yatırımı
Çeşme Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin ise hedeflerinin Çeşme’yi gastronomi turizminin merkezi, fakülteyi ise gastronomi eğitiminin lideri yapmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gültekin, “Çeşme Turizm Fakültesinin tarihindeki en büyük eğitim yatırımı olan Gastronomi Akademisinin temeli Aralık ayı içinde atılacak. Haziran ayında tamamlanması planlanan ve 750 metrekarelik alana kurulacak akademide; ana derslik, kooperatif mutfağı, stüdyo mutfağı, zeytin işleme ve sıkım atölyesi, ekmek yapım atölyesi, peynir ve maya atölyesi, fuaye ve sunum alanı, iki adet sunum terası, gastronomi kütüphanesi ve toplantı odası yer alacak. Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği modeli geliştirilmesi ile bir ilk olacak Gastronomi Akademisi içinde kooperatif üretim mutfağı da bulunacak” dedi.
Çeşme Alaçatı’da yaşayan Altındağ ailesi, ABD’de bulunan Shipley Eğitim Vakfı ve ABD’de gönüllü yardımlarda bulunan önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Bridge to Turkey Funds ortaklığı ile fakülteye kazandırılan Gastronomi Akademisi, fakülte ve kooperatif arasında gastronomi eğitimi konusunda geliştirilen modelle, yükseköğretimde bir ilk olacak.