Fatma Yılmaz, öncü oldu
Karabağlar Belediyesi tarafından 'Kavacık Üzüm Festivali' düzenlendi. Festival renkli görüntülere tanık oldu ve binlerce kişi tarafından katılım sağlandı.
Bu yıl da program kapsamında geleneksel olarak gerçekleşen üzüm yarışması tekrarlandı. Daha önce sadece erkeklerin katıldığı yarışmaya bu yıl bir kadın yarışmacı katıldı ve dereceye girdi. Fatma Yılmaz, yarışmanın ikincisi seçildi ve ödülü Karabağlar Kaymakamı Cemil Özgür Öneği tarafından verildi.
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun 2018 yılında söylediklerinden etkilenen Fatma Yılmaz, “Geçen yıl başkanımız yarışmaya her sene erkekler katılıyor ve kazanıyor. Umarım önümüzdeki yıl kadınlarda katılır demişti. Ben de bunun üzerine eşim Yakup Yılmaz’a yarışmaya katılmak istediğimi belirttim. O da bana destek verdi. Bir şeylerin aşılması için birinin önderlik yapması gerekiyordu. Bu görevi ben üstlendim çokta güzel oldu. Hiç ummadığım bir arkadaşım, benden cesaret almış. Gelecek yılki yarışmaya kendisinin de yazılacağını söyledi” diye konuştu.
Köy yerinde bir kadının erkekten daha çok çalıştığını ifade eden Yılmaz, “Üzüm bağını tek başına bir erkeğin yetiştirmesi mümkün değil. Kadın erkekle birlikte bağa giriyor. Erkek eve geldiğinde ya yatıyor ya da kahveye çıkıyor. Oysa kadınlar ya yemek, temizlik yapacak ya da çocuklara bakmaya devam ediyor. O nedenle bu yarışmaya tüm kadınların katılmasını isterim. Bağda birlikte çalışıyorsak, başarıyı da paylaşacağız” dedi.
Eskiden üzüm satmaya İzmir merkeze gittiklerini belirten Yılmaz, şimdi ise İzmir halkının köye geldiklerini belirtti. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na, köye ve üreticiye yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini ileten Yılmaz, “Muhittin Selvitopu Başkanımız gelmeden ve kooperatifimizin kurulmasını sağlamadan önce köyümüzün adı çok duyulmuyordu. ‘Hafta sonları gelen olacak mı?’ diye düşünürken, şimdi hafta içi bile kalabalık. Önceleri üzümümüzü satmakta zorlanıyorduk. Şimdi buraya o kadar çok gelen var ki, neredeyse hale göndermeye üzüm kalmıyor” ifadelerine yer verdi.
Özellikle festivalle köylünün iyi para kazandığını kaydeden Yılmaz, “Herkes gözlemedir, yemektir bir şeyler yapıyor. 10 yıl önce köyümüzden göç başlamıştı, üzüm para etmiyor diye... Son 2-3 yıldır ise geri dönüş yaşanıyor. Üstelik sadece köylülerimiz geri dönmüyor, dışarıdan da göç alıyoruz. Kimi kiralık ev bakıyor, kimi yer alıp üzerine konut yapıyor. Bilmiyorum ama köyde bu vesileyle 100 hane kadar yabancı yerleşimi olmuştur” dedi.