Göçe-Pi'nin özel melekleri MAKTEK'te
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve Özel Eğitim Öğretmeni Funda Sel'in koordinatörlüğünü üstlendiği Göçe-Pi Projesi'nin özel çocukları, PASTART Festivali'nden sonra, farklı festival ve fuarlarda da kendini göstermeye tüm hızıyla devam ediyor.
Göçe-Pi’nin özel çocukları bu defa 9-12 Ekim tarihlerinde İzmir Gaziemir’de gerçekleştirilecek olan TİAD MAKTEK Fuarı’nda “Biz de varız” diyecek.
Kalkınma Ajansı destekli bir proje olan Göçe-Pi ile, engelli çocuklara sosyal ve toplumsal yaşamda istihdam sağlanması amaçlanıyor. Proje koordinatörü Funda Sel, bu proje ile çocuklara atölyeler düzenleyip, ailelere ve eğitmenlere çalıştaylar organize edip, çocukların sosyal ve toplumsal bütünleşmesini gerçekleştirerek, meslek edindirmeyi hedeflediklerini önemle belirtti.
9 Ekim Çarşamba günü kapılarını ziyaretçilerine açacak olan MAKTEK Fuarı’nda, özel gereksinimli öğrenciler, proje kapsamında aldıkları atölye eğitimlerinde, hünerli elleriyle ortaya çıkardıkları ürünleri sergileyecekler. Engelli çocuklar yeteneklerini sergileme imkanı bulurken, “Biz de yapabiliyoruz ve yapacağız” diyecekler. Aynı zamanda projenin bir kolu olan staj ve iş istihdamı sağlama konusunda da önemli adımlar atılacak. Öğrenciler kendilerini gösterdikleri fuarda, kendilerine staj ve iş imkanı da yaratılacak.
Göçe-Pi’nin özel öğrencileri, proje kapsamında, Giyim Teknolojisi Alanı, Matbaa Teknolojisi Alanı, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı, Tarım Alanı,Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı, El Sanatları Alanı,Gıda Teknolojisi Alanı, Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı, Giyim Teknolojisi Alanı atölyeler gerçekleştirdiler. Daha önce PASTART Festivali’nde de boy gösteren öğrenciler, açtıkları stant da harika minik lezzetler yapmışlardı ve giydikleri önlükleri kendileri dikmişlerdi.
GÖÇE-Pİ
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayat geçirilen ve bir milyon 233 bin 556 TL değerindeki Göçe-Pi Projesi, özel eğitim gereksinimi olan engelli çocukların istihdamını ve sosyal hayattaki farkındalıklarını artırmayı hedefliyor. Proje koordinatörü Funda Sel, özel çocukların eve hapsolmamalarını, gündelik hayatta ve sosyal yaşamda var olmayı hak ettiklerini söylüyor. Her birey gibi onların da, günlük rutinlerini yapabileceklerine ve toplumsal yaşamda sosyal olabileceklerine dikkat çeken Sel, “Bizim çocuklarımız psikolojik engelli değil, zihinsel engelliler. Algılamalarının zayıflığından ötürü biraz yavaş hareket ediyorlar ve kasları normal bireylere göre daha yavaş aktif hale gelebiliyor. Yoksa her birey gibi bizim çocuklarımız da çok güzel öğreniyorlar” diyor.
Göçe-Pi Projesi’nin ayrıca bir kolu da İş-Kur ile anlaşma doğrultusunda engelli çocuklara ve ailelerine istihdam sağlıyor. Çocuklara günlük yevmiyeli ve sigortalı kurslar açan proje, onlara refakatçi gelen ailelerine de yine günlük yevmiyeli ve sigortalı kurslar açacak.
Proje ile İzmir'in dört ayrı ilçesinde, 11 atölye, dört toplumsal yaşam merkezi kurulması hedefleniyor.