Gümrükçü "Together Strong" takımını ağırladı
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi First Lego Leauge Takımı'nı ağırladı.
Şubat ayında City Shaper (Şehri Şekillendir) Star Wars: Force for Change, First Rise yarışmasına katılacak öğrenciler, Gümrükçü’ye yarışma için hazırladıkları biyogaz üretim projesini sundular. Yarışma, tek bir insanın tüm galakside ne kadar büyük bir etki yaratabildiğini göstermeyi hedefliyor. Öğrenciler ise yarışmaya Together Strong (Birlikte Güçlüyüz) takımını kurarak katılım gösterecek.
Öğrenciler, Başkan Gümrükçü’ye metan gazı salınımını kaynağında yok etmeyi amaçlayan projelerini sundu. Evsel atıkları metan gazına çevirecek pratik bir sistemin hem ocak gazı olarak hem de evlerde ısıtma amaçlı kullanılabileceğini anlatan öğrenciler, iki kilogramlık evsel organik atıkla iki saat boyunca mutfak ocağının çalışacağı sistemi geliştirdiklerini açıkladılar. Projenin hayata geçirilmesiyle küresel ısınmanın önüne geçileceğini dikkatle öne süren öğrenciler, “Evsel organik atıklar kaynağında gaza dönüşerek karbondioksitten 25 kat daha zararlı olan metan gazının salınımının azaltılmasıyla küresel ısınmanın önüne geçilmesini öngörüyoruz” diyerek, ayrıca bu sistem ile evler kendi enerjisini üreteceği için enerjide dışa bağımlılığın da azalacağını kaydetti. Kurulacak sistemin tamamen güvenli olduğunu ve aplikasyon yardımı ile tüm verilerin cep telefonundan kontrol edilebileceğini aktaran öğrenciler, sistemde organik maddenin gaz üretimi bittikten sonra kalan humusun 20 gün içinde gübre haline dönüşeceğini bildirdi. Bu gübrenin kilosunun piyasa değerinin ise şu an için 35 TL’nin üzerinde olduğunu vurgulayan öğrenciler, “Bu gübre hem tarımda hem de belediyelerin park-bahçelerinde kullanılabilir. Çöplerin yüzde 64’ü evsel yüzde 36’sı fabrika atıklarından oluşuyor” diye konuştu. Öğrenciler projeyi anlattıktan sonra Başkan Gümrükçü’den görüş ve önerilerini aldılar.
Proje ile ilgili önerilerini paylaşan Gümrükçü, projenin iyi göründüğünü belirterek, geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Sistemin mutfağa monte edilmesinde pratik bir yöntemin geliştirilmesinin şart olduğunu dikkatle aktaran Gümrükçü, sızdırmazlık-güvenlik testlerinin yapılarak sistemin lisansının alınmasının de önemli olduğunu kaydetti. Gümrükçü, “Sistemin akıllı ev teknolojisine entegrasyonu sağlanmalı” diyerek, sistemin evlerden önce restoranlar, yemek fabrikaları ve belediyelerin pazar yerlerinde kurulmasının yönteminin geliştirilmesinin de gerekli gibi göründüğünü söyledi.
Açıklamaları esnasında Çiğli’de günde 310 ton çöp toplantıdığı bilgisini paylaşan Gümrükçü, bu çöplerin büyük çoğunluğunun ise evsel atık olduğunu bildirdi. Bu çöpü toplamak için 2018 yılında Çiğli Belediyesi’nin 38 milyon TL para harcadığına dikkat çeken Gümrükçü, 2020 yılında ise çöp toplamak için 42 milyon TL para harcanmasının öngörüldüğünü vurguladı. Öğrencilerin geliştirdikleri sistemle, evsel atıkların yarısının dönüştürülebileceğinin altını çizen Gümrükçü, projenin uygulanması halinde hem doğaya hem yerel hem de ulusal ekonomiye çok büyük katkısının olacağına dikkat çekti. Gümrükçü cümlelerini, “Öğrencilerimizi gerçekten tebrik ediyor, yarışmada sizlere başarılar diliyorum. Bizler de sizlerin çalışmalarına elimizden gelen desteği sunmaya hazırız” diye tamamladı.