Hiperhidrozis yaşam kalitesini düşürüyor

23 Kasım 2019 - 01:20

Vücudun ısı kontrolünü yapmak için meydana gelen ve fizyolojik bir olay olan terleme insanı günlük yaşantısında rahatsız etmezken, hiperhidroz olarak bilinen aşırı terleme durumu ise kişinin yaşam kalitesine kadar etkileyebiliyor. Çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda terleme durumu olarak bilinen 'aşırı terleme', en çok avuç içleri ve ellerde kendini gösteriyor. Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, ellerde aşırı terleme hakkında konuştu.

Kişiyi sosyal, mesleki ve psikolojik olarak son derece rahatsız eden bir durum olan ellerde ve avuç içlerindeki terlemeden kurtulmak ise artık küçük bir kesi ile kapalı bir ameliyatla çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor.
Doktor Kocatürk, endoskopik küçük bir girişim olan cerrahi tedavi ile ileri düzeyde yaşanan hiperhidrozisinden yüzde 95-100 oranında kurtulmanın sağlandığını ve ameliyatın başarıyla sonuçlandığı bilgisini verdi. Hiperhidrozisin, sinir sisteminin sempatik sinir adı verilen bir bölümünün, aşırı fonksiyon görmesiyle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme oluşması durumu olarak tanımlayan Kocatürk, ellerde ve avuç içlerinde gerçekleşen aşırı terlemede ailesel yatkınlığın söz konusu olduğunu vurguladı. El ve koltuk altı terlemelerinin ergenlikte belirgin hale geldiğini bildiren Kocatürk, ıslak ellerde, fiziksel tahrişin ve dermatitlerin meydana gelebileceğini, bu durumun kişiyi sosyal, mesleki ve psikolojik açıdan etkileyerek yaşam kalitesini ileri derecede bozabileceğini kaydetti. Kocatürk, ayrıca hiperhidrosizin kendine güvensizlik ve depresyona, dolayısı ile mesleki başarısızlığa da neden olabileceğini söyledi.
HİPERHİDROZİS TEDAVİSİ
Hiperhidrozisin tıbbi tedavisinde birtakım kremlerin, iyontoforezin, galvanoterapi ve botoksun kullanıldığını ancak bunların geçici olarak etkili olduğunu belirten Kocatürk, el terlemelerinde esas ve kalıcı tedavinin, minimal invaziv bir yöntem olan, endoskopik cerrahi ile sağlandığını paylaştı. Çok küçük bir ameliyat olan torakoskopik sempatektominin, aynı seansta iki taraflı olarak, göğüs içinde omurganın iki yanında seyreden sempatik sinirin belli bölgelerde bloke edilmesi (klips konularak; ETS) ile yapıldığını açıklayan Kocatürk, komplikasyon oranının ise çok düşük olduğunu kaydetti. Kocatürk, doğru hasta seçimi ile başarının, yüzde 95-100 oranında sağlandığını söyleyerek, “Yaklaşık 40 dakika süren bir ameliyat ve 6-8 saat gözlem sonrası, hastanede kalmayı gerektirmeyen bir işlemdir. Çok az hastanın (yüzde 5-8) bir gün yatması gerekir” diye konuştu.