İBB'den kadınlara destek "Kadın Dayanışma Evi"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 'Kadın Dayanışma Evini' hayata geçirdi. Dayanışma evi ile kadınların şiddetten uzak, yeni bir yaşam kurabilmeleri için bir istasyon modeli olarak görülecek.
İBB, can güvenliği riski kalmamış, iş yaşamına girmeye hazır ya da çalışan kadınlara, bir ilki gerçekleştirerek destek verecek. Beledi, Kadın Dayanışma Evi’ni, Sığınak Sonrası Destek kapsamında faaliyete geçirdi. Dayanışma Evi ile kadınlara ihtiyaç duydukları bütünlüklü sosyal hizmetler sunma hedefleniyor. Kadınlar bu sosyal sorumluluk projesi ile bir yandan sosyal, psikolojik ve hukuksal destek alırken diğer taraftan da istihdama yönlendirilecekler. Tüm dünyada ve Türkiye’de özellikle İstanbul’da şiddete uğrayan ve sığınma, korunma veya barınma desteği alan kadın sayısı her geçen gün artıyor. Yerel yönetimlere ait dokuz adet, toplamda 19 adet sığınma evinin bulunduğu İstanbul’un, 16 milyonluk nüfusunun sekiz milyonunun kadın olduğu göz önünde bulundurulunca, bu sığınma evlerinin ne kadar da az olduğu bir gerçek halini alıyor. İBB tüm bunların farkında olarak, “Kadın Dayanışma Evi”ni hizmete soktu. Kadınların varsa çocukları ile birlikte yaşayacakları özel yaşam alanlarının da mevcut olduğu bu evlerde, kadınlara para yönetimi, iş arama, görüşme teknikleri gibi iş ve yaşam bilgileri verilecek. Ayrıca kadınlar, İSMEK’ler aracılığı ile istihdam ve meslek edinmeye teşvik edilecek. Dayanışma evinde kadınların yanı sıra çocuklara da destek verilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çocuklara da bakım ve destek hizmeti sağlayacak. İBB, “Yuvamız İstanbul” kapsamında yuvalar açacak. Öncelikliler ise şiddet yaşantısından çıkmış kadınlar ve çocukları olacak. Dayanışma evi projesi ile kadınlara destek ve istihdam sağlanırken aynı zamanda, İstanbul genelindeki sığınma evlerindeki yoğunluk azatlılara, risk altındaki çocuklar ve kadınlar için kapasite sağlanması amaçlanıyor.
İBB’DE İKİ ÖNEMLİ MÜDÜRLÜK KURULACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulması için öneri verildi. Kurulacak müdürlük ile cinsiyete dayalı ayrımcılığın, şiddetin, dışlanmanın sonlandırılması, kadınların çok yönlü desteklenmesi ve erkeklere yönelik çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor. Ayrıca müdürlük bünyesinde İstanbul genelinde kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sunacak eğitimler ve farkındalık çalışmaları yapılacak.
Kasım ayı meclis toplantısında gündeme getirilen bir diğer konu ise Çocuk ve Aile Şube Müdürlüğü’nün kurulması oldu. Çocuk ve Aile Şube Müdürlüğü ile çocuklara yönelik hizmet ve politikaları öncelikleyen yönetim anlayışının kurumsal yapıya dönüştürülmesi adına önemli bir adım atılacak. Bu kapsamda hayata geçirilecek olan “Yuvamız İstanbul” projesi ile çocuk ve ergenlere yönelik çalışmalar, çocuk ihmal ve istismarı ile mücadele için çocuk koruma birimi oluşturulması gibi etkin hizmet ve politikalar yürütülecek.