Japon uzman deprem bölgesinde
Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı deprem bölgesinde, özel tır ile eğitimlere başladı. 12 ilde gerçekleşecek deprem eğitim seminerlerinin ilk durağı Hatay Antakya. Bölgede incelemeler yapan Japon Deprem Uzmanı Moriwaki Hatay için uyarıda bulundu
“Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz” mottosuyla Japon Deprem Uzmanı, Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin düzenlediği deprem eğitim seminerleri başladı. Moriwaki, deprem bölgelerinde düzenleyeceği deprem bilgilendirme toplantılarına başladı. 28 Eylül-29 Kasım 2023 tarihleri arasında Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan il ve ilçelerini kapsayan deprem bilinçlendirme çalışmalarının ilki 6 Şubat depreminde çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği Hatay’ın merkezindeki yapıldı. Seminere çok sayıda mimar ve inşaat sektör profesyonelleri katıldı. Moriwaki’nin verdiği seminerde, depremin nedenleri, etkileri, zararlarını azaltma yöntemleri, bina güçlendirme yöntem ve uygulamaları, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi konular işleniyor. Seminerde ayrıca Japonya’da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında da bilgi veriliyor. Yüksek İnşaat Mühendisi Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki 1990’dan beri Türkiye’de olduğunu, sayısız çalışmalara katıldığını ve bu süreçte çok yanlış uygulamalar ile karşılaştığını söyledi.
Elazığ depremindeki incelemelerini hatırlatan Moriwaki, Güneydoğu fay hattında kırılmalar olacağını ve Kahramanmaraş, Hatay için önceden uyarılarda bulunduğunu hatırlattı. Seminerde tekrar uyarıda bulunarak Hatay’ı denizden gelecek depremin etkileyeceğini söyledi. Moriwaki, Hatay’ın Kıbrıs’a doğru deniz kesiminde deprem, sonrasında deniz taşması ihtimali için ciddi önlemler alınması gerektiğini, depremden önceki hataların tekrarlanmadan yeni yapıların gerçekleşmesi zorunluluğunu aktardı.
“Dünyada depremde ölü sayısında Türkiye 3. Sırada”
Türkiye ile Japonya arasındaki deprem farklarını ele alan Moriwaki şöyle devam etti; “Üzülerek ve utanarak söylüyorum dünyada depremde ölümlerde Türkiye 3. sırada. Japonya en büyük depremleri yaşayan ülke olarak 7. sırada. Fark yapı kaynaklı. En büyük iş mimar, inşaat mühendisleri ve yapıları sağlamlaştıran kişilere düşüyor. Sağlam yapılar inşa edeceğiz ve ben bunu çözeceğim. Türkiye’ye yerleştim, 32 senedir Türkiye’deyim. Hayatımın sonuna kadar burada olup bu işi çözeceğim.”
1999’dan sonra deprem için yapı denetim sistemi başladığını hatırlatan Moriwaki denetim eksikliğine dair açıklamalarda bulundu; “99 depremi büyük bir felaketti 2001-2011’de deprem için yapı denetim sistemi vardı. Hatay’da denetim ise 2001’de oldu ve sonrasında denetim eksikliği yaşandı. Bu durumun sonuçlarını acı şekilde gördük. Türkiye’de 21 milyonu Aşan yapı var ve bunların % 50’si yönetmeliklere uygun değil. Bu da sizin ülkenizde var olan imar barışından kaynaklı ve bu imar barışı doğru bir şey değil Japonya’da Böyle bir şeye asla rastlayamazsınız çünkü bu felaketlerde en önemlisi yapılardır. Bu imar barışının olmaması gerekiyor ve gerçekten yapıların yönetmeliklere uygun olması gerekiyor.”