Koronavirüse karşı temizliğe dikkat!

18 Nisan 2020 - 01:48

Koronavirüs salgını nedeni ile kişisel ve ev temizliğine daha çok önem vermemiz gerekiyor. Evden çıkmadığımız için evde daha fazla vakit geçiriyoruz. Bu da evde daha fazla temizlik yapmamızı gerektiriyor.

Hem kişisel hem de ev temizliğini sağlamanın önemli olduğu bu günlerde  Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konu ile ilgili bilgi verip yapmamız gerekenleri şöyle sıraladı:
Dezenfeksiyon nedir?
Dezenfeksiyon denilince; canlı ya da cansız yüzeylerdeki hastalık yapan mikroorganizmaları uzaklaştıran ya da öldüren kimyasal maddelerle yapılan temizlik akla gelmelidir. Zeminlerin dezenfeksiyonu için sıklıkla çamaşır suları kullanılmaktadır.
Koronavirüsten korunmak için evde nasıl bir temizlik yapılması öneriliyor?
Sağlık Bakanlığı, koronavirüse karşı bir rehber yayınladı ve bu rehber sık sık yenileniyor. Bu rehberde; yüzey temizliği ve dezenfeksiyon için önerilen ürünler ve özelliklerine de yer verilmiştir. Temizlik yapılmadan önce, temizlik yapılacak odayı bir sure havalandırın. Havalandırdıktan sonra, temizlik yapmaya başlayın. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs 19 rehberine göre; zeminler ve duvarların klorsuz hidrojen peroksit ile temizlenmesinin yeterli olduğu bildirilmektedir.
Çamaşırlar nasıl yıkanmalı?
Kirli çamaşırları, elinize alınca sallamayın. Virüslerin etrafa yayılmasına neden olabilirsiniz. Çamaşırları, mümkün olduğu kadar yüksek ısıda yıkamaya çalışın. Mümkünse, 60 derecede yıkamaya çalışın.
Halı ve perdeler nasıl temizlensin?
Mümkün olduğu kadar halı kaplı zeminler, halılar ve perdeler gibi yumuşak (gözenekli) yüzeyler için, varsa görünür kontaminasyonu gidermek gerekir ve bu yüzeylerde kullanım için belirtilen uygun temizleyicilerle temizlenmesi gerekir.
Alerjik nezle ve astımı olan çocuklar, evdeki temizlikten nasıl etkilenmez?
Evde kaldığımız bu günlerde; çocukların da evde olması nedeniyle, temizlik yapılırken çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü alerjik nezleli çocukların burunları, astımlı çocukların akciğerleri çok hassastır. Özellikle; klorlu çamaşır suları kokuları nedeniyle alerjik nezleli ve astımlı çocuklarda tetiklenme meydana gelebilir
Klorlu çamaşır suları nerelerde kullanılsın?
Klorlu çamaşır sularının, onda bir sulandırılarak, daha çok kan bulaşları veya tuvaletlerde kullanılması bu dönemde tercih edilebilir.
Özetlersek; Evde temizlik yaparken, zemin ve duvarların kokusu az olan hidrojen peroksit içeren çamaşır suları kullanılması uygun olur. Klorlu çamaşır suları kokuları nedeniyle, özellikle astımlı ve alerjik nezlelilerde tetikleme yaparak burun tıkanması ve astım krizine neden olabilir. Hastanelere gitme ihtiyacını azaltmak için, kokusu az olan hidrojen peroksit içerek çevre dostu çamaşır suları tercih edilebilir