Minibüsçüler Destek İstiyor
Koronavirüs salgını pek çok sektörü etkilediği gibi ulaşım sektörünü de olumsuz etkiliyor. Minibüsçüler de salgından olumsuz etkilenen meslek gruplarından. Salgının yayılmasını önlemek için toplu ulaşımla ilgilide çok sayıda karar alındı. Sosyal mesafe uygulamasının başlaması ile yolcu sayısı yarıya düşen minibüsçüler de devletten destek bekliyor.
İzmir Minibüsçüler Odası, dünyayı tehdit eden korona virüsüyle mücadeleyi sürdürüyor. Özellikle İzmir’in ölüm sayısında ülkenin ikinci ili olmasının ardından dezenfekten çalışmalarını artıran oda yöneticileri, yolculuk esnasında da üyelerinin sosyal mesafeyi korumaları konusunda ayrı özen gösteriyor.
İzmir de M plakası ile çalışan 1117 aracın tamamının dezenfekte edildiğini hatırlatan oda başkanı Taner Uğuz, halkın sağlığı için tüm imkanlarıyla coranavirüs ile mücadeleye destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
Coronavirüs nedeni ile üyelerinin büyük zarar gördüğünü kaydeden Uğuz, yolcu sayısı düştüğü için akaryakıt masraflarını karşılamakta büyük zorluk çektiklerini söyledi. Üyelerinin de evlerine ekmek götürmek zorunda olduklarını vurgulayan Uğuz, “ Üyelerimiz ve yanlarında şoför olarak çalışanların ailelerine karşı sorumlulukları var. Hepsinin bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri var. Bu dönemde kar elde edemeseler de en azından masraflarını karşılamaları gerekiyor. Devlet pek çok meslek grubuna yönelik destek paketleri açıkladı. Bu desteklerden bizde yararlanmak istiyoruz. Zaten her gün çok sayıda yolcu ile muhatap olarak büyük risk altında çalışan esnafımız en azından mali olarak zarar etmesin.” dedi.
Salgın hastalığa karşı hükümet tarafından alınan önlemlere disiplin içinde uyduklarını kaydeden Uğuz şunları söyledi:
“ Bu çerçevede minibüslerde sosyal mesafe kuralına uyuyoruz ve bu şekilde araçlarımızdaki yolcu sayısı da doğal olarak yarı yarıya düşürüldü. Ancak aynı mesafeyi, aynı mazot tüketimi ve diğer masraflarla alan üyelerimiz, seferleri esnasında yarı yolcu fiyatına çalışmaya başladı. Elimizden geldiğince dişimizi sıkarak bu hasılatlarla çalışıyoruz ancak başta akaryakıt olmak üzere masrafların karşılanamadığı da bir gerçek. Üyelerimiz ve şoför personeli kamu görevi olarak gördükleri işlerini risk alarak yaparken evlerine, çoluk çocuklarına ekmek götüremez hale düştü. Bizim bu kamu yararına yaptığımız seferberliği belediyeler veya hükümetin de desteklemesini bekliyoruz. Biz risk alarak çalışmaya hazırız, ancak yerel yönetimlerin ve hükümetin de akaryakıt desteği, ulaşıma özel krediler ve benzeri modellerle üyelerimize acil destek paketi hazırlamalarını bekliyoruz.”