Nefes Alan İzmir İçin "Otomobilsiz Kent Günü"

22 Eylül 2021 - 17:43

Nefes alan Kent için 'Otomobilsiz Kent Günü' kapsamında İzmir'in belli yerlerinde trafik kapatıldı. Günün anlam ve önemini vurgulamak amacıyla Lozan Kapısı'ndan yürümeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e   İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, belediye bürokratları ve İzmirliler eşlik etti.

16 Eylül’den itibaren bir sürü etkinlik ile kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası’nın son etkinliği olan “Otomobilsiz Kent Günü” için Gazi Osman Paşa Bulvarı gün içindeki etkinlikler için trafiğe kapatıldı. Son etkinlik olan “Otomobilsiz Kent  Günü” birçok kişinin katılımı  ile coşkuyla kutlandı.
İzmir Kent  Konseyinin de katıldığı kutlamalarda Afro- Türk Ritim Grubu müzikleri ile kutlamalara eşlik ederken bisiklet kullanımının Avrupa'daki uygulamalarını anlatan el ilanları dağıtıldı. Otomobilsiz Kent Günü kutlamaları için birçok farklı etkinlik Gazi bulvarına sıralandı. İzmir Şanlıurfa Federasyonu'nun etsiz çiğ köfte yapımını gösterdiği atölye ise en çok ilgi çeken stantlardan biri oldu.Başkan Soyer’de Konseyin standını ziyaret etmeden geçmedi.

Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle yapılan basın açıklamasında İzmir Kent Konseyi Başkanı S. Nazik Işık, “Her yıl katılımın giderek arttığı etkinlikler, otomobilsiz, bisiklet dostu ve yaya öncelikli bölgelerin kısa süreliğine de olsa yaşamımızı nasıl iyileştirebildiğini gösteriyor” dedi.
İzmir Kent Konseyi Çevre Sorunları ve Sağlığı Çalışma Gurubu Başkanı Lütfiye Kader de yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “İklim krizinin etkisini günden güne daha çok hissettiğimiz, geleceğe güvenle bakmakta zorlandığımız bu günlerde çocuklarımıza daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için daha çok çabalamak gerektiğine, alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Hep birlikte yaşam tarzımızı değiştirerek, motorlu taşıt bağımlılığını azaltmayı, sağlığımızı tehdit eden kirletici gazları ve bildiğimiz dünyayı tümüyle etkileyen sera gazlarını azaltmak istiyoruz”.

Gazi Paşa Bulvarı’nda kalabalık bir katılımla gerçekleşen söyleyişinin moderatörlüğünü üstlenen  AB Türkiye Delegasyonu, Ulaştırma Sektörü Yönetici Dr. Göktuğ Kara, katılımcılardan başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo Ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğretim görevlisi Prof. Dr. Erdem Erten otomobil kullanımın artmasına değindi.“Otomobilsiz Kent Günü” için doğa’nın ritmini kaçırdığımızı ve biraz daha yavaşlamamız gerektiğini ifade ettiler. Hızlanan hayatların hazının daha da azaldığını belirten Başkan Soyer insanları toplu taşıtlara yöneltmek ve İzmir trafiğini hafifletmek için çalışmaların sürdüğünü vurguladı, “Pandemi döneminde özel araç kullanımı ile artan trafik yükünü azaltmak için önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Soyer, şunları söyledi: “Raylı sistemleri güçlendirerek, buna entegre ettiğimiz bisiklet ve yaya ulaşımı ağları oluşturarak köklü çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu ve yüzde 80 oranında tamamladığımız Narlıdere Metrosu projelerini pandemi ve ekonomik krize rağmen tüm hızıyla uyguluyoruz.

Çiğli Tramvayı inşaatımız sürüyor. Karabağlar – Gaziemir, Otogar – Kemalpaşa metrolarını hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 500 yeni otobüs alma sözü vermiştik. Bunun 451’ini, sadece 2,5 yılda satın aldık. Uğur Mumcu ile Fethi Sekin feribotlarını İZDENİZ filosuna dahil ettik.”dedi. Katılımcılar araçlardan ziyade toplu taşıtlara yönelmenin nefes alna şehir tablosu açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. 

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, Başkan Soyer’e teşekkür ederek sözlerine başladı. Hidalgo, “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik projesinde İzmir önde gelen kentlerden biri. Vatandaşların katılımından bu konuyu önemsediklerini görüyoruz. En önemli nokta burada davranışın harekete geçmesi. Burada özellikle kurumların, belediyelerin büyük görevleri var. Altyapı, ulaşım yatırımları harekete geçmede büyük önem arz ediyor. Davranışlar değiştiği zaman aslında hareketliliğe de fayda sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğretim görevlisi Prof. Dr. Erdem Erten ise kentsel hareketliliğin sağlanması için kent sağlığının öncelik olarak belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.