OBAK, deprem bölgesinden deneyimlerini paylaştı
Türkiye'yi derinden etkileyen deprem sonrası bölgeye giden Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OBAK), başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Kısa bir süre önce Odunpazarı'na geri dönüş yapan OBAK ekipleri, deneyimlerini paylaşmak için Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde OBAK gönüllüleriyle bir araya geldi. Toplantıya, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da katıldı.
Toplantıda, OBAK Ekip Lideri Ercan Temel, Antakya’da gerekleştirdikleri arama kurtarma çalışmaları hakkında deneyim ve bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Toplantının açılış konuşması ise Başkan Kurt tarafından yapıldı. Başkan Kurt konuşmasında Türkiye’nin ciddi bir deprem ve felaket yaşadığına vurgu yaptı. Bu felaketler sonrasında da Türkiye’nin nelere ihtiyacı olduğunun ne bir biçimde görüldüğünü dile getiren Başkan Kurt, arama kurtarma ekiplerinin bu ihtiyaçların başında geldiğine vurgu yaptı. Yaklaşık iki yıl önce OBAK’ı kurarak Eskişehir’de bir adım attıklarını belirten Başkan Kurt, şu şekilde devam etti:
“İyi bir çalışma sonucunda somut olarak ciddi görevler yapan bir kurum ortaya çıktı. Kahramanmaraş merkezli deprem sırasında yaptığı çalışmalarla başarılı bir sonuç elde etti. 18 canı enkaz altından kurtardı. Allah göstermesin bundan sonra Eskişehir’de bir felaket olduğunda, sürecin sivil toplum örgütleri tarafından organize edilmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Resmi kurumlar işe başlamak için bir yerlerden talimat bekliyordu. Resmi kurumlar belirli prosedürü aşmadan işe başlayamıyor, ama sivil toplum örgütleri dernekler ve diğer çalışanlarla birlikte çok daha kolay hareket etme şanına sahip. O nedenle de bu işin yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Hem OBAK’ın tanıtılması hem de bundan sonraki dönemde mahallelerde oluşturulacak gönüllülerle ne işler yapılabileceği konusunda akıl yürütmemiz gerekiyor. Birlikte değerlendirelim. Bizim, 23 mahallede mahalle meclisimiz, 17 mahallede de halk merkezimiz var.”
Başkan Kurt, konuşmasının devamında toplantı ve çalışmaların halk merkezlerinde yapılabileceğine önemle dikkat çekti. Her mahallenin de mutlaka sorunlarının olacağını belirten Başkan Kurt, “Nasıl bir çalışma yapılırsa bu işi daha yaygınlaştırıp, sivilleştiririz. Felakete uğrayan örneğin deprem ya da yangına uğrayan insanların kurtarma çalışması yapması kadar zor bir şey yoktur. Bu işi bilen, profesyonelce yaklaşabilen, soğukkanlı bir biçimde olaylara müdahale edebilen insanları yetiştirmek gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Çökmüş bir mahallede insanlar nerede, nasıl toplanacak bilmek gerekir. Katılan herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarda OBAK ile birlikte eylem ve işlem yapma düşüncenize saygı duyuyorum. Teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu.
Toplantıda, Başkan Kurt’un ardından konuşmak için kürsüyü OBAK Ekip Lideri Ercan Temel aldı. Temel konuşmasına, OBAK’ı kurarak kendilerine bu fırsatı tanıyan Başkan Kurt’a teşekkürlerini sunarak başladı. Arama kurtarma ile ilgili bilgiler veren Temel, sadece enkazda değil, su üstünde ve altında, doğada ve kentsel alanda arama kurtarma çalışmaları yaptıklarını söyledi. Mahallelerde MAG adını verdikleri ‘Mahalle Afet Gönüllüsü’ sistemi kuracaklarını belirtti. 6 Şubat’ta meydana gelen ilk depremin ardından yaptıkları çalışmaları anlatan Temel, Antakya’nın Odabaşı Mahallesi Fuat Koku sitesinde gerçekleştirdikleri arama kurtarma çalışması hakkında bilgi verdi. Ardından toplantıya katılan gönüllülerin soruların cevaplandıran Temel, OBAK’a nasıl üye olunacağını da anlattı. OBAK’a üye olmak isteyen gönüllülerin, Odunpazarı Belediyesi’nin resmi web sitesi http://www.odunpazari.bel.tr’den üye olabileceklerini söyledi. Gönüllülerin “Kurumsal” sekmesi içinde yer alan “benvarım”ı tıklaması gerektiğini ifade eden Temel, ardından da buradaki ön başvuru formunun doldurulması gerektiğinin altını çizdi.