"Proaktif önlemler alınmalı"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, koronavirüs ile daha önce karşılaşmadığımız bir durum ile karşı karşıya olduğumuzu belirterek, virüs nedeni ile tarihin en büyük ekonomik krizi ile karşılaşabileceğimizi söyledi.
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “İnsanlık olarak yeni ve zorlu bir durum ile karşı karşıyayız. Öyle ki, tarihin en büyük sosyo-ekonomik kriziyle karşılaşmış olabiliriz. Artık dünün anlayışları ve çözümleri yetmiyor. Sadece ekonomilerin küreselleştiğini sanıyorduk. Oysa mal, hizmet ve para hareketleri ile birlikte virüslerin de küreselleştiğini görüyoruz” dedi.
Virüs salgınının dünya geneli ve Türkiye’de yarattığı yaşamsal krizi değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar insanlık olarak yeni ve zorlu bir durum ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. Tarihin en büyük sosyo-ekonomik kriziyle karşılaşmış olunabileceğini de hatırlatan Yorgancılar, dünün anlayışları ve çözümlerinin yeterli olmadığını vurguladı. Sadece ekonomilerin küreselleştiğini sandıklarını belirten Başkan Yorgancılar “Oysa mal, hizmet ve para hareketleri ile birlikte virüslerin de küreselleştiğini görüyoruz. Gelinen noktada sadece ulusal yaklaşım ve çözümlerin yetmediğini, insan yaşamıyla yani olası en yüksek bedel ile öğreniyoruz. Ayrıca hem devletlerin hem de bireylerin harcama önceliklerini gözden geçirmesi, insanları öldürmeye yarayan silahlar yerine yaşatmaya yönelik sağlık malzemeleri ve araştırmalara daha fazla önem verilmesi gerekiyor. İnsanlık, geçmişte olduğu gibi bu sorunu da aşacaktır. Şimdi insanlık olarak yeni şeyler söylemenin ve yapmanın zamanı” diye konuştu.
Üretimde daha önce tanık olmadığımız düzeyde gerilemenin söz konusu olduğunu belirten Yorgancılar “İşsizlikte büyük sıçrama, temel ihtiyaçların karşılanmasında önemli sorunlarla karşılaşmamak için öncelikle ödemeler sisteminin çökmesinin engellenmesi gerekiyor. Sanayi sektöründe ürünlerin stoklanabilir olmasının da etkisiyle arz açısından çok kısa sürede sorun yaşanmayacaktır. Ancak, üretildiğinde tüketilen yani stoklanabilir olmayan üretimin yapıldığı hizmetler sektöründe sorunun niteliği çok daha farklı olacaktır. Tarım ve gıda üretimi ise sağlık malzemelerinden sonra bu zorlu dönemin en kritik sektörü olacaktır. Burada bir arz şoku yaşanmaması için tarıma ve çiftçilere her türlü desteğin acilen sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.
Devletimizin yaşanan süreçte gerek bulaşmanın engellenmesi gerekse ekonominin ihtiyaçları bağlamında ciddi önlemler aldığını ifade eden Yorgancılar “Ancak, her vatandaşın temel ihtiyaçlarının karşılanması, işsizliğin artmaması, ödemeler sisteminin çökmemesi ve toplum psikolojisinin güçlü tutulması konusunda ilave proaktif önlemlerin hazırlanması uygun olacaktır” dedi. Türkiye’nin, son yıllarda hep yüksek seyreden politik konjonktür nedeniyle, kamu kaynaklarının yeterli olmadığı bir zeminde bu krizle karşı karşıya kaldığını da belirten Başkan Ender Yorgancılar “Bu nedenle bir an önce krizle mücadele için kaynak havuzu oluşturulması gerekiyor. Bütçe imkanları, bankalar aracılığıyla merkez bankasından fon sağlama, Avrupa Birliği ve olası diğer dış kaynakların da zorlanarak mevcut üretim-dağıtım sisteminin durmasına rağmen bozulmasını engelleyecek, ödemeler sisteminin devamını sağlayacak kaynaklar ekonomik birimlere aktarılmalıdır. Sanayicimiz açsından ise gecikmiş KDV iadelerinin hemen yapılması, üretime devam edenlere katkı sağlamak açısından elektrik ve doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi, nakliyeciler için mazot fiyatlarının hızla indirilmesi, Eximbank’ın imkanlarının ihracat dışında da devreye alınması faydalı olacaktır” diye konuştu.