Sengel "Kapitalizmden ziyade doğayı korumak"
Kuşadası Belediyesi, 'Kardeş Şehir İlişkileri Alanında Turizmde Sürdürebilirlik' konulu konferans düzenledi. Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, konferansa konuşmacı olarak katıldı. Başkan Sengel, sürdürülebilir turizm hakkında, 'Kapitalizm ve para kazanmaktan ziyade doğayı korumak; günü geçirmekten ziyade geleceğe sahip çıkmak ve geleceğe köprü atmaktır' diye konuştu.
Kuşadası Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kardeş Şehir İlişkileri Alanında Turizmde Sürdürebilirlik” konferansına, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in daveti üzerine katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, kentin doğal zenginliklerini katılımcılarla paylaştı. Başkan Sengel’in yanı sıra konferansa, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Ukrayna Büyükelçisi AndriiSybiha, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, kardeş kentler Romanya'nın Sinaia Belediye Başkanı VlandGheorgheOprea ve çok sayıda davetli de katılım gösterdi.
“GELECEĞE KÖPRÜ ATMAK”
Başkan Sengel konuşmacı olarak katıldığı konferansta, sürdürülebilir turizm hakkında yorumlarını dile getirdi. Sürdürülebilir turizmin hızlı değil yavaş olduğunu savunan Sengel, sürdürülebilir turizm için, kapitalizm ve para kazanmaktan ziyade doğayı korumak, günü geçirmekten ziyade geleceğe sahip çıkmak ve geleceğe köprü atmak olduğunu ifade etti. Tüm bu amaçları içermeyen bir turizm modelinin olduğunu söyleyen Sengel, “Kısa vadede herkes, bilhassa turizmden geçimini sağlayanlar paralarını kazansın; bir süre sonra herkes ülkesine dönsün” diyerek, kendisinin buna “eller havada” turizm” modeli dediğini belirtti. Sengel, “Bu turizm modeli ile sürdürülebilirliği elde etmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu. Turizmde en önemli amacın doğayla, kültürle ve tarihle bir bütün oluşturmak olduğunu vurgulayan Sengel, kardeş şehir protokollerinin ülkeler arasında sınırları ortadan kaldıran bir silgi olduğunu düşündüğünü ifade etti. Sengel, “Çok daha önemli bir şey var” diyerek, her ne kadar turizmde yerel halkın kalkınması önemliyse de gelecek olan turistin rahat olmasının ve geldiği yeri özümsemesinin de çok büyük önem arz ettiğini açıkladı.
“SELÇUK’UN HER NOKTASI TARİH”
Sengel konuşmasının devamında, Selçuk’un her noktasının bir tarih olduğunun altını çizdi. Bu bağlamda yakında ekolojik turizme başlayacaklarını haberini veren Başkan Sengel, yerli tohuma ulaşarak, bunu turizme dahil etmeye çalışacaklarını kaydetti. Efes Selçuk’ta sekiz bin 500 yıldır süren kesintisiz bir yaşamın olduğundan bahseden Sengel, Kybele’den Artemis’e, Artemis’ten Meryem Ana’ya; çok tanrılı dinden tek tanrılı dine geçişe, Efes’in içerisinden Saint Jean Kilisesi’ne İsabey Camii’ne kadar bir bütüncül yapının mevcut olduğunu söyledi. Bunun içine doğayı katmak istediklerini kaydeden Başkan Sengel, bunun sebebini, sürdürülebilir olmasının kendileri için büyük önem arz ettiğini dile getirdi ve konuşmasını şe şekilde sürdürdü:
“Bahsettiğim rota içerisinde sulak alanların, göllerin ve doğal güzelliklerin mevcut olması bizi tarım ve turizmi bir araya getirmeye yönlendirdi. Bu bağlamda yakında ekolojik turizme başlıyoruz. Yerli tohuma ulaşarak; bunu turizm içerisine dahil etmeye çalışıyoruz. Biz geleceğe bu anlamda bir miras bırakmak istiyoruz. Bizim istediğimiz buraya gelen ziyaretçiler Efes Selçuk’un hem tarımını, hem doğasını özümseyebilsin.”
Sengel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.