"Sıfır Atık" ile Gaziemir
Gaziemir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Derya Dizman Kayar, 'Sıfır Atık' projesi konusunda belediye personeline bilgilendirme yapmak için bir sunum gerçekleştirdi. Kayar, Gaziemir'de geri dönüşüm için atağa geçtiklerini belirterek, buna ilk olarak belediye binasından başladıklarına dikkat çekti.
Gaziemir Belediyesi çevreye duyarlı oluşunu bir kez daha kanıtlayarak, geri dönüşüm devrini başlattı. Belediye, atık ayrıştırmasının merkezinde yapılması için, binanın tüm odalarındaki çöp kutularını kaldırttı. Çöp kutularının yerini koridorlardaki geri dönüşüm kutuları aldı.
Çevre Şehircilik Bakanlığı, 12 Temmuz 2019’da Sıfır Atık Yönetmeliği’ni çıkarmıştı. “Sıfır Atık” konusunda belediye personeline bilgilendirme için açıklama yapan Gaziemir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Derya Dizman Kayar, 7 Ocak’tan itibaren koridorlardaki geri dönüşüm kutularının kullanılacağının haberini verdi. Kayar, sıfır atık kampanyası ile atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamanın amaçlandığına dikkat çekti. Yapılacak olan yeni sistem ile atıkların kaynağında ayrıştırılacağını, doğal kaynakların verimli kullanılacağını, israfın önleneceğini ve atık miktarının azalacağını belirtti. Yeni üretime kıyasla metal ve plastiklerin geri kazanımıyla yüzde 95 enerji tasarrufunun sağlandığını vurgulayan Kayar, “Atık camlar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi birçok malzemeye, atık metaller de tekrar metal ürünlere dönüşebiliyor. Organik atıklardan da kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabiliyor” diye açıkladı.
Bilgilendirme açıklaması esnasında Kayar, atıkların tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrıldığını belirtti. tehlikeli atıkların özellikle ev ve işyerlerinden çıkan ürünlerin içinde yer aldığını söyleyen Kayar, bitkisel atık yağların da tehlikeli atıklar olarak niteledi. Atık yağların yanında piller, televizyon ve monitörler, atık ilaçlar, kartuş ve tonerler gibi birçok ürünün, her gün evlerden ve ofislerden çıktığını kaydeden Kayar, bunların da tehlikeli atık statüsünde yer aldığını bildirdi. Kayar, “Bunların kaynağında ayrıştırılması çok önemli” diyerek, özellikle evlerden çıkan bitkisel atık yağlarının geri dönüşüme kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Bitkisel atık yağların görünmeyen tehlike oluşturduğunu önemle vurgulayan Kayar şu şekilde devam etti:
“Bu atık yağların geri dönüşümünden biyodizel denilen, çevreyi petrol ve türevlerinden daha az kirleten bir akaryakıt elde ediliyor. Lavaboya dökülen yağlar altyapıya zarar veriyor. Bir litre atık yağ, Bir milyon litre suyu kullanılmaz hale getiriyor. Altyapıda taşlaşarak kanalların kapanmasına neden oluyor. Bu nedenle ‘atık yağ’ deyip geçmeden bu yağların geri dönüşümü için bilinçlenmemiz gerekiyor. Yurttaşlarımız, evlerindeki atık yağları pet şişelerde biriktirerek 5 litre halinde belediyeye getirdiklerinde kendilerine bulaşık deterjanı armağan ediyoruz.”
CAM ATIKLARINDAKİ ARTIŞ YÜKSELİYOR
Gaziemir’de “Sıfır Atık” çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Geri dönüşüm amacıyla toplanan atıklarda özellikle cam atıklarındaki artış dikkat çekiyor. Bir yıl önce ilk bir ayda toplanan cam atığı 9 ton iken, geçen süre boyunca bu miktar 165 tona yükseldi.