Sinan Meydan, Konak Söyleşileri'nde

16 Aralık 2022 - 14:49

Konak Belediyesi, Türkiye'nin önemli düşün ve sanat insanlarını İzmirlilerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda düzenlediği 'Konak Söyleşileri'nin son konuğu ise tarihçi, yazar Sinan Meydan oldu. Barış İnce'nin sorularını yanıtlayan Sinan Meydan, söyleşi sonunda okurları içi kitaplarını da imzalamayı ihmal etmedi.

Sinan Meydan, Konak Belediyesi tarafından düzenlenen Konak Söyleşileri’ne konuk oldu. Barış İnce’nin sorularını yanıtlayan tarihçi, yazar Sinan Meydan, yeni kitabı için cumhuriyeti kuran meclisin raporlarını okudu. Barış İnce, Sinan Meydan’a hem cumhuriyetin kuruluş döneminde yaşananları hem de günümüz Türkiye’sine dair değerlendirmelerini sordu. Meydan, söyleşi sonunda okurları için kitaplarını da imzaladı.
 
Söyleşide, tarihçi-yazar Sinan Meydan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin güçlenerek ülkenin ortak akıl kültürünü devam ettirmesi gerektiğine dikkat çekti. Meydan, Mustafa Kemal Atatürk’ün ortak akla çok büyük önem verdiğine vurgu yaparak, “Atatürk bir deha ve ülkeyi tek akılla yönetmedi, ortak akla çok büyük önem verdi. Meclisi asla dağıtmadı, kapatmadı, ikna etti. Bu ortak akıl tecrübesinden Türkiye vazgeçemez” dedi. Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yani ortak aklın devre dışı kalması gerçeğiyle karşı karşıya olduğumuzu belirten Meydan, bunun Türkiye için büyük bir risk olduğunu, Türkiye’nin bu coğrafyada ayakta kalabilmesi için ortak akla ihtiyacının olduğunu vurguladı. Onun için seçimden sonra yapılacak ilk işin bu tarihsel süreçten ders alarak meclisi yeniden güçlendirmek olduğunu kaydeden Meydan, “Güçlendirilmiş parlamenter sistem dedikleri herhalde bu olsa gerek. Bizim güçlü bir meclise ihtiyacımız var. Türkiye’nin en büyük sorununun, ekonomi, eğitimden önce başkanlık sistemi olduğunu; bu sistem mevcut haliyle giderse Türkiye’yi büyük sorunların, tehditlerin beklediğini söyleyebilirim. Türkiye tek akılla idare edilemez, ortak aklı işletmek zorundayız” diye konuştu.
 
Atatürk’ün “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır” sözlerini hatırlatarak bu formülün bugün de geçerli olduğunu, kurtuluşun milletin azim ve kararlılığında olduğunu dile getiren Meydan, şu ifadeleri kullandı:
 
“Atatürk, 21 Haziran 1919 gecesi Amasya Genelgesinde kurtuluş formülünü ifade etti. Ülkeyi idare edenler ülkeyi yönetemiyor, milletimizi yok sayıyor, diyerek önce sorunu ortaya koyuyor. Sonra diyor ki; Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Kurtuluş formülü buydu, hala geçerli bir formül. Milletin istiklalini, özgürlüğünü, bağımsızlığını ‘ben kurtarırım, biz kurtarırız, saraydaki kurtarır, onun damadı kurtarır’ demiyor. ‘Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır’ diyor. O azim ve kararlılıkla biz her şeyi başardık ve bugünlere geldik. Yeter ki millet yine o azim ve kararlılığı gösterebilsin. Birinin ağzına bakma durumundan vazgeçmek lazım. Kendi vicdanımızın sesini dinlemememiz, kendi azim ve kararlılığımıza göre hareket etmemiz bence en geçerli kurtuluş reçetesidir hala. Ve bu, Atatürk’ün kurtuluş formülüdür.”