"Siyasette 85 Yıl ve Kadın"
Konak Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü işbirliğiyle 'Siyasette 85 Yıl ve Kadın' isimli paneli gerçekleştirdi. Panel'e sekiz kadın meclis üyesi ve 23 kadın mahalle muhtarı konuşmacı olarak katıldı.
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85’inci yıl dönümünde Konak Belediyesi harika bir organizasyona imza attı. Belediye, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde “Siyasette 85 Yıl ve Kadın” konulu panel düzenledi. Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden biri olan bu özel günün etkinliğine, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, meclis üyeleri, mahalle sakinleri, semt merkezi kursiyerleri ve çok sayıda kadın davetli katıldı.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, panelin açılış konuşmasına, Atatürk’ün “Dünyada her şey kasının eseridir” sözünü hatırlatarak başladı. Bugün sizleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözleriyle selamlamak birçok zamandan daha anlamlı” diyen Batur, Atatürk tarafından bu şekilde tanımlanmanın, kuşkusuz ki büyük bir ayrıcalık olduğunu kaydetti. Atatürk’ün, yaşamının her döneminde kadına önem verdiğini, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük etkisi olan kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunu güçlendirerek, toplumdaki yerini takdir etmiş büyük bir lider olduğunu belirten Batur, Atatürk’ün, kadın haklarına çağdaşlaşmanın en temel unsurlarından biri olarak bakmış olduğunun ve öncü reformlara imza attığının altını çizdi.
Başkan Batur konuşmasının devamında, Atatürk’ün 85 yıl önce kadınların en demokratik haklarına kavuşmaları için önderlik ederken de tüm dünyaya örnek olacak bir adım attığına dikkat çekti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14 ve İsviçre’den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığını önemle vurguladı.
O dönemlerden bugünlere demokrasi ve kadın hakları konusunda adımların hızlandığını, kadının politik alandaki temsilini güçlendirildiğini söylemek istediğini dile getiren Batur, ancak ne yazık ki tablonun böyle olmadığını belirtti. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından açıklanan ‘Siyasette Kadın 2019’ haritasına bakıldığında; Türkiye 188 ülke arasında, 2017’ye göre 132. sıradan 120. sıraya yükselmiş göründüğünü aktaran Batur, bunun yeterli olmadığını herkesin bildiğini söyledi. “Sadece siyaset de değil, kadının her alandaki temsilini güçlendirme noktasında hepimize büyük görevler düşüyor” diyen Batur, Konak’ın 111 muhtarı olduğunu ve 23’ünün kadın olduğu belirterek, 37 meclis üyesinden de sadece sekizinin kadın olduğuna dikkat çekti ve bu oranın yüzde 50 olmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi.
KONAK'TA İKİ PROJE
Başkan Batur konuşması esnasında Konak’ta iki önemli projeyi hayata geçireceklerinin haberini verdi. Konak’ta önceliği her zaman kadınlara sunduklarını dile getiren Başkan Batur, projeleri şu şekilde açıkladı:
“Birincisi, ilçemizde ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiğimiz her yerde kreşler açacağız. Böylece hem çocuklarımızın eğitimini destekleyeceğiz hem de kadınlarımıza iş hayatına atılabilecekleri serbestliği, zamanı yaratmış olacağız. İkinci adımımız da kadınları iş hayatına çekmek olacak. Kadınlarımıza yönelik meslek kurslarımız zaten sürüyor. Şimdi Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kuruyoruz. Böylece semt merkezlerimizde kadın emeğiyle gerçekleşen üretim, tek bir çatı altında toplanacak. Konak’taki değişimi kendi ayakları üzerinde durmasını sağladığımız kadınlarımızla, temelden iyi bir eğitim olanağı sunacağımız çocuklarımızla gerçekleştireceğiz. Konak Belediyesi kadına pozitif ayrımcılık uygulayan bir belediyedir ve böyle olmaya da devam edecektir. Yaptığımız tüm çalışmalarda da Kadınlarımızla yan yana yürümeye, birliğe destek olmaya da her zaman hazırız.”