Soyer, yeni önerilerde bulundu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ticaret Borsası'nın Temmuz ayı meclis toplantısına katılarak meclis üyelerinin sorularını cevapladı ve çözüm önerilerinde bulundu.
Ege Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm için yeni bir formül önerisinde bulunan Başkan Soyer, “Aslında Büyükşehir Belediyesi’nin burasıyla ilgili ciddi bir çalışması olmuş. Beş bin civarında tapu sahibiyle mutabakat yapılmış. Bu son derece önemli bir gelişme. Türkiye’nin de içinde bulunduğu şartlar nedeniyle alıcı, müteahhit çıkmıyor. Kabasını İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız. Sonrasında tesisatı, seramiği, altyapısı ne varsa onlar için ihaleye çıkacağız. Yarısını biz yapmış olacağız, müteahhide, ‘bu iş yürüyor girersen bitireceğiz’ güvencesini vereceğiz. Biz Büyükşehir olarak başlayacağız ve gerisini ihaleyle çözeceğiz” dedi.
“ORTAK ÇALIŞACAĞIZ”
Üç yıl sonra Körfez’de denize girebileceğimizi söyleyen Soyer, “Temizlemek için hiçbir şey yapmayacağız. Sadece kirletmeyeceğiz. İzmir körfezine akan kanallar, dereler ne varsa hepsini temizleyeceğiz. Gediz dahil. Onun için Ege Belediyeler Birliği’ne girdik, ortak çalışacağız. Denizi kirletmediğiniz zaman doğa kendini temizliyor. Bilimsel çalışmalar gösteriyor, kirletmezsek üç yıl içinde denize gireceğiz. Bunun haricinde Girin Kemeraltı’na, Havra Sokağı’na kadar devam edin, oradan Agora’ya ve İkiçeşmelik üzerinden Kadifekale’ye çıkın. Aslında bu saat Kulesi ile Kadifekale’nin bağlandığı yer dünyanın en güzel turistik yerlerinden biri. İkiçeşmelik’teki spotçuların oradan mutlaka kaldırılması lazım. Bunu yapacağız” diye konuştu.
Girdi maliyetini aşağı çekerek üretime teşvik etmek istediklerini söyleyen Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Girdi maliyetini aşağıya çekmek en temel yapmamız gereken şey. İkincisi ise pazarlama kabiliyetini arttırmak. Üçüncüsü de gerçekten kırsaldan kente göçü durdurmak. Bunlar üç temel önceliğimiz. Yurt dışından ithal ettiğiniz zaman vergiyi sıfırlayarak çok daha düşük fiyatla getirebiliyorsunuz ama buradaki üreticiye aynı fırsatı vermiyorsunuz. Böyle teşvikler yok. Bunu yerel yönetim olarak yapabiliriz. Yemde, gübrede yapabiliriz. Alım garantili üretim süreçleri olmalı. 2007-2019 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi 470 milyon TL’lik alım yapmış. Biz bu rakamı önümüzdeki 5 yıl için 1 milyar TL olarak hedefledik. Bu aslında iki misli gibi gözüküyor ama zamanı dikkate alırsanız 4 misli bir alım garantisi vermek demek. Her gittiğim yerde üreticiye söylüyorum ne üretirseniz ‘satın alacağım’ diyorum. Tek bir şartımız var kooperatif bünyesi altında bunu yapacaksınız.”
Haber: Berna Vatansever