Stres çene çıkıklığını tetikliyor
Her 10 kişiden dördünde görülen 'çene çıkıklığı', yüzün genel görünümünde probleme neden olmadığı için genelde fark edilmiyor. Stres ise çene çıkıklığını tetikleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. M. Eren Şimşek, çene çıkıklığı hakkında bilgilerini paylaştı.
Çene eklemi çıkıklığını, çene eklemi içindeki kıkırdak, eklem sıvısı, bağ dokusu veya destek olan yastıkçık dokularının dejenerasyonu ve uyum bozukluğu sonucu eklemde ve çiğneme kaslarında ortaya çıkan ağrı ve fonksiyon bozukluğu olarak tanımlandığını ifade eden Şimşek, bu rahatsızlığın 12 yaşından başlayarak 80 yaşındaki hastalara kadar her yaşta görülebileceğini belirtti.
Doktor Şimşek, çene ekleminde ağrı, yemek yerken eklemden klik sesi gelmesi, baş ağrısı, kulak ağrısı, kulak içinde hışırtı sesi duyulması, yanaklarda ağrı, kulak çevresinde uyuşukluk gibi belirtilerin yanında, çenenin çıkması sonucu ağzın açık kalması veya eklemin kilitlenmesiyle ağzın açılamaması durumunda, hastaların acilen bir uzmana başvurması gerektiği uyarısında bulundu.
Çene çıkıklığı konusunda stresin önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Şimşek, çene eklemi çıkıklığında genellikle çiğneme kaslarındaki spazmın en önemli etken olarak kabul edildiğini bildirerek, bunun nedenini ise strese bağlı olarak gece uykuda veya gün içerisinde dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması durumuna bağladı. Bu açıdan özellikle 12-25 yaş arası ve sınavlara hazırlanan öğrencilerin risk altında olduğunu vurgulayan Şimşek, dişlerin arasında sürekli olarak bir objenin tutulmasının da çene ekleminin yapısını bozabildiğinin bilgisini verdi. Diğer öne çıkan sebebin ise diş çekimi sırasında ağzın aşırı açılması ve diş çekimi işleminde aşırı güç uygulanarak çene ekleminin zorlanması olduğunu vurgulayan Şimşek, “Daha az görülse de çeneye darbe alma durumlarında da çene eklemi çıkıklığı ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.
Erken tanının çene eklemi çıkıklığında da tedaviyi kolaylaştıran bir unsur olduğunu belirten Doktor Şimşek, elle yapılan fizik muayene ve çene eklemi MR görüntülemesi ile çene eklemi çıkığının hangi seviyede olduğunun tespit edildiğini ve uygun tedavinin belirlendiğini aktardı. Tedavi sürecinin ise hastalığın evresine göre değiştiğine dikkat çeken Şimşek, uyku esnasında çenenin sıkılması durumunu da açıkladı. Doktor Şimşek şu cümleleri kurdu:
“Çenenin gece uykuda çok sıkılmasına bağlı durumlarda başlangıç için sadece kas gevşetici medikal tedavi ile birlikte diş hekimleri tarafından hazırlanan ve uykuda ağız içine takılan gece splinti uygulaması çoğu zaman sorunları ortadan kaldırıyor. Eğer çiğneme kaslarındaki spazm ileri düzeyde ise buna botox uygulaması da eklenebiliyor. Hastada sürekli gerginlik ve stres sonucu ortaya çıkan bir durum varsa hastayı rahatlatmak amacıyla ve psikiyatri desteğiyle birlikte medikal tedaviler planlanıyor.”