Tarım alanları talan ediliyor

13 Ağustos 2019 - 23:25

Türkiye son yıllarda tarımın ihmal edilmesiyle gıda ürünleri ithal eden bir ülke haline geldi. Tarımın ve çiftçinin sorunlarını çözmek için farklı politikalar uygulamaya konulsa da bir türlü istenilen sonuçlar alınamıyor.

Köyden kente göçün artması, arazilerin miras yoluyla küçük parçalara bölünmesi, artan girdi maliyetleri gibi pek çok nedenle çiftçiler geçimini sağlayamadığı için farklı iş arayışına giriyor. Tarım Bakanlığı’nın zaman zaman açıkladığı teşviklerde maalesef kalıcı bir etki sağlamıyor. Çiftçilik başka sektörlerde başka iş bulamayanların ya da köylerde yaşayan vatandaşların kerhen yaptıkları bir iş haline geldi.
Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi birde tarım alanlarında bulunan verimli toprakların inşaatların dolgu malzemesi olarak kullanılması gündeme geldi. Haber Merkezi’mize gelen ihbar üzerine gittiğimiz birkaç olayda tarım alanlarında toprakların açılması ile oluşan derin çukurlar ile karşılaştık. Bu çukurları yeraltı sularının doldurduğunu gördük. Özellikle Menemen’in verimli topraklara sahip tarım alanlarında gördüklerimiz bize “ bu kadar da olmaz dedirtti. Verimli tarım topraklarını alanlar boşalttıkları alanın bir köşesine hafriyat ve inşaat artıklarını yığmışlardı. Çevre de görüştüğümüz çiftçiler, akşamüzeri tarladan ayrıldıktan sonra gelen bir kepçe ve birkaç kamyonun çalışması sonucu sabaha kadar toprak alındığını sabah tarlaya geldiklerinde hazineye ait komşu tarlada derin çukurlar açıldığını gördüklerini söylediler. Genelde çevredeki hazineye ait alanlardan ve dere kenarındaki sahipsiz alanlardan toprak alındığını vurgulayan komşu tarla sahibi, “ hazine arazilerine sahip çıkan yok. Adamlar gelip bir gecede kamyonlarla toprak alıyor bir süre geçtikten sonra yine akşam saatlerinde gelip aynı yerden toprak alıyorlar. Şikayet ediyoruz ancak ilgilenen yok. Sonra da aynı bölgeye hafriyat döküldüğünü görüyoruz. Bunlar bir şebeke yoksa kepçe ve kamyonlarla gece saatlerinde gelip toprak almazlar. Toprak alanların verdikleri bir başka zarar ise arazilerimizin yanında derin çukurlar oluştuğu için bizim tarlalarımızdan da su çekiliyor. Daha sık sulamak zorunda kalıyoruz. Yetkililere çağrımız bir an önce bunları bulup toprak almalarını engellemeleri. Bize sahip çıkmaları. Son yıllarda mahsulümüz para etmediği için zaten ekonomik sıkıntı içerisindeyiz. Bir de tarlalarımız kuraklaşırsa kendimizi geçindiremeyiz. Tarım alanlarına zarar vermeye kimsenin hakkı yok. ” diye konuştu.  
Farklı bölgelerde de çiftçiler ile konuştuğumuzda toprak alınan yerlerin genelde yol ve dere  kenarlarında olduklarını gördük. Yetkilileri olayın takipçisi olmaya çağırıyoruz. Zaten sorunlarla boğuşan çiftçilere destek olmak herkesin görevi. Var olan tarım alanlarının azalması daha az üretim ve daha pahalı sebze ve meyve demek. Olayın takipçisi olup gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.