"Ülke genelinde başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşmayı amaçlıyoruz"
2011 yılında hayata geçirilen 'Anadolu Bursiyerleri Programı', başarılı ve ihtiyaç sahibi üniversite öğrencisi adaylarını Koç Üniversitesi çatısı altında hak ettiği eğitim imkânlarıyla buluşturmaya devam ediyor.
Anadolu Bursiyerleri Programı’na yapılan başvuruların değerlendirmesinde adayların üniversite giriş sınavında elde ettikleri başarının yanı sıra, katıldıkları sosyal faaliyetler, öğretmenlerinden aldıkları referanslar, yazdıkları kompozisyonlar, ailelerinin maddi gelir düzeyi ve bulundukları bölgenin sosyo-ekonomik durumu gibi pek çok faktör titizlikle inceleniyor. Tüm adayların üniversiteye giriş sınavının ilgili puan türünde Koç Üniversitesi’ne yerleşebilecek başarı sırasına sahip olmaları bekleniyor. Ortaöğretim diploma notu en az 4.0/5.0 olan adaylar öncelikli olarak değerlendiriliyor.
30 Haziran’a kadar başvurusunu internet sayfası üzerinden tamamlayan adayların, YKS sonuçları açıklandıktan sonraki 12 saat içinde, sınav sonuçlarını ve sonuç belgesinin elektronik kopyasını internet sitesi üzerinden başvuru sistemine yüklemeleri gerekiyor. Aday öğrencilerin gönderdiği dosyalar Koç Üniversitesi tarafından oluşturulan komisyon tarafından ön elemeye tabi tutuluyor. Ön elemeyi geçen adaylar, değerlendirme sürecinin ikinci aşaması olan mülakatlara adavet ediliyor. Mülakat sonucunda burs programından faydalanmaya hak kazanan adaylar, destekleyici şahıs veya kurumun bursiyeri olarak üniversite bünyesine katılıyor. Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan yararlanmaya hak kazanan öğrenciler öğretim ücretinin tamamından muaf olarak, yurtlarda 3-4 kişilik odalarda ücretsiz konaklamaya, öğretim süresince ders kitabı giderlerinin karşılanmasına ve aylık cep harçlığı edinmeye hak kazanıyor. Burs hakkı normal eğitim süresince devam ediyor. Bu süre, Yabancı Dil Hazırlık Programı artı dört yıllık lisans eğitimi olarak tanımlanıyor. Tıp Fakültesi öğrencileri ise hazırlık eğitimi sonrası 6 yıllık Tıp eğitimi süresince burstan yararlanabiliyorlar. Çift anadal yapan öğrencilerin burs hakkı bir yıl uzayabiliyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Koç Üniversitesi Rrektörü Prof. Dr. Umran İnan, programın eğitimde fırsat eşitliğini yaygınlaştırma misyonunu taşıdığını ve projenin iş dünyasının farklı sektörlerini Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen gençlerle ortak bir paydada buluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. İnan şunları söyledi:
“2011 yılında 14 öğrenciyle başlattığımız Anadolu Bursiyerleri Programı’yla bugün 606 öğrenciye ulaştık. Programla, ülke genelinde başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere erişebilmeyi ve onları Koç Üniversitesi çatısı altında en iyi eğitim imkânlarıyla buluşturabilmeyi amaçlıyoruz. Bağışçılarımızın desteğiyle oluşturduğumuz burs fonları, Anadolu’nun gelişmekte olan bölgelerinde geleceğe heyecan ve umutla bakan fakat maddi imkânsızlıklar sebebiyle donanımlı eğitim olanaklarıyla buluşamayan başarılı öğrencilere üniversitemizin sunduğu imkânlardan faydalanma fırsatı sağlıyor, onları hayallerine bir adım daha yaklaştırıyor. 250’den fazla bağışçı kurum ve 1.000’e yakın şahsi bağışçının destekleriyle her geçen yıl büyüyen “Anadolu Bursiyerleri Programı”, 2019 yılında Türkiye’nin tüm illerinden toplam 6.500 başvuru alarak, bugüne kadar 150 mezun verdi. Mezunların çoğu, kariyerlerine Türkiye’nin önde gelen kurumlarında ve uluslararası firmalarda başlarken diğerleri ise dünyanın en iyi üniversitelerinde akademik kariyerlerine devam ediyor.”