Ustasından Biyometrik Fotoğraf!

31 Ocak 2020 - 11:42

Profesyonel fotoğrafçılık konusunda çıraklıktan gelen ustalığıyla konuşan İlker Akkaya, biyometrik fotoğrafın çok şartları olduğunu, sadece fotoğraf olmadığını ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilmesi gerektiğini belirtti.
İzmir’in Karabağlar İlçesi’nden babasından gelen mesleği, çıraklık yaparak geliştiren ve konuda uzmanlaşan fotoğrafçı İlker Akkaya, fotoğrafçılık ve biyometrik fotoğraf konusunda yanlış bilinen bir çok şey olduğunu belirtti.
Fotoğraf çekmenin artık herkesin cep telefonuyla  dahi yapabildiği, ama  iyi, ama kötü bir hareket alanı genişliğine ulaştığını belirten Akkaya, “Biyometrik fotoğraf ise tamamen profesyonellik gerektiren bir çekim hareketidir. Elinizdeki fotoğraf makinesi, cep telefonuyla biyometrik fotoğraf çekimi yapmak imkansızdır.” Dedi.
Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terim olduğunu belirten İlker Akkaya, “!iyometrik fotoğraf, belirli standartları içerisinde barındıran vesikalık fotoğrafı tanımlamaktadır. Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Özetle, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir.” Dedi.



Ustasından Biyometrik Fotoğrafın şartları.
Yüz, fotoğraf üzerinde ortalanmış olarak saç modeliyle birlikte tamamen görünür olmalıdır.
Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmamalıdır. Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.
Kontrast iyi ayarlanmalı, ayrıntılar yeterince keskin ve net olmalıdır.
Gözler açık konumda olmalı ve net olarak görünmelidir. Saçlar gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekilirken doğrudan kameraya bakılmalıdır.
Başın konumu dik olmalı, baş herhangi bir yöne dönük olmamalıdır. Fotoğraf gülme vb. mimikler olmadan, ağız kapalı olarak çekilmelidir.
Fon beyaz ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır.
Işık yüze eşit ölçüde yansıtılmalı, yansıma veya gölgeler bulunmamalıdır. Fotoğrafta “kırmızı-göz” bulunmamalıdır.
Kişinin zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri aksesuarlar dışında fotoğrafta şapka, başlık, pipo, vb. nesneler bulunmamalıdır.
Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.