Uzmanlar uyardı!
Yaz aylarında insanların sıcaktan bunalıp serinlemek için tercih ettiği deniz ve havuzlarda yapılan dalma şekilleri sakatlamara yol açabiliyor. Özellikle balıklama ve çivileme olarak bilinen atlama şekilleri bu tür sakatlanmaların başında yer alıyor. Uzmanlar yaralanmalara karşı alınabilecek önemler arasında, söz konusu atlayışlar gerçekleştirilirken derinliğin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekiyor.
Bir diğer sorunlar arasında plaj oyunları mevcut. Plaj voleybolunda sıkça karşılaşılan omuz travmasında tatili kabusa çevirebiliyor. Karşılaşılan bu durum karşısında omuz askıya alınmalı ve en kısa sürede bir uzmana görünmeli.
Çivileme atlayışlarda da omurga yaralanmalarına ilave olarak; topuk, leğen kemiği ve kalça kırıkları oluşabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, derinlik göz önüne alınmadan havuz, deniz ya da sığ sulara yapılan balıklama atlayışların, başta boyun omurları olmak üzere tüm omurga hattı boyunca kırılmalara neden olabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, yüzme stiline de dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken sözlerine “Yüzme tarzı, omuz eklemi başta olmak üzere, omurga ve üst taraf yumuşak dokularda ciddi kronik sorunlara yol açabilmektedir. Örneğin yapısal genel bağ gevşekliği olan yüzücüler, kronik omuz ağrıları ve mikro düzeyde omuz kararsızlığından dolayı spontan omuz çıkıkları gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Özellikle serbest stilde yüzme sırasında doğru teknikler kullanılmalı ve öncesinde ilgili kas grupları esnetilmelidir. En zor stil olan kelebek yüzmede ise başlıca zorlanma genelde bel ve sırt omurgalarında olmaktadır” diyerek devam etti.
Şaka sonucu kazalar olabilir
Omuz çıkıklarının en çok yüzme sırasında yapılan şakalar yüzünden meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora bu durumlarda yapılması gerekenleri “Omuz çıkıkları doğası gereği son derece ağrılı durumlardır. İlk yapılması gereken kişiyi en acil şekilde karaya çıkarmaktır. Omuz çıkıkları travmatik ya da pozisyonel olabilir. Her ne sebeple olursa olsun bir kısmı kendiliğinden yerine oturmakla beraber azımsanmayacak kısmı çıkık pozisyonda kalır. Bu gibi durumlarda herhangi bir manevra yapılmaksızın hasta kendini en rahat hissettiği pozisyonda derhal en yakın acil servise ulaştırılmalıdır” şeklinde sıraladı. Omuzu yerine oturtmak için yapılacak bilinçsiz müdahalelerin omuz ekleminde çok daha fazla hasar yaratacağına da dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, günümüzde omuz çıkıklarının ameliyathane şartlarında yapıldığının bilgisini de paylaştı. Uzmanlarca müdahalenin daha sağlıklı olacağını bildirdi. Yüzerken kamp girme riskine karşı karaya daha sağlıklı bir şekilde ulaşmak için cankurtaran hizmetinin verildiği plajların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Atlamalar sonucu yaşanacak yaralanma veya kırık gibi durumlarda kişinin hemen karaya alınarak hava yolunun kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, “Ambulans gelene kadar eğer kırıklar açık ise yani aktif kanama ile beraber kas ve kemikler görünür ise pozisyon ile oynanmadan hemen üzerine temiz bir bez ya da havlu ile baskı yapılmalıdır. Boyun bölgesi bir boyunluk yardımı ile sabitlenmeye çalışılmalıdır. İlgili kol ya da bacağın hafifçe yukarı kaldırılması dolaşım açısında faydalı olabilir” dedi.
Plajda dikkat!
Plaj oyunlarında da yaşanabilecek sakatlıklara karşı uyaran Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, "Plaj voleybolu gibi sporlarda kişilerin kendilerini zorlamaması gerekiyor, böyle durumların omuz travmasına neden olabilir. Bu tip sporlarda basit zorlanmalar önemsenmeyebilir. Ancak ortaya çıkan omuz travmasında oyun sonlandırılmalı ve hemen bir askı yardımı ile kol sabitlenmelidir. Aralıklı buz uygulaması içeride oluşabilecek ödem ve kanamayı azaltmada son derece faydalı bir önlemdir. En kısa sürede ortopedi uzmanı tarafından muayene edilerek hasarın niteliği ve boyutu belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.