"Yatırımcılarımız Çin pazarına girmeyi ertelemesin"
'Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin'deki Türkler' programında konuşan T.C. Şanghay Başkonsolosu H. Emre Engin, Çin pazarında yerini almış olan yabancı yatırımcıların memnun olduğunu vurgulayıp 'Yatırımcılarımız da Çin'i gelecek planlarına koyup, acele ederek buraya gelmekte geç kalmasın' dedi.
Kerem Köfteoğlu’nun Youtube ve Yön Radyo’da sunduğu “Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” programına katılan T.C. Şanghay Başkonsolosu H. Emre Engin, “Girişimcilerimiz Çin korkusunu yenmeli” dedikten sonra şu bilgileri verdi: “Çin’e gelen yabancı yatırımcılar ülkenin sunduğu fırsatları görünce ‘iyi ki buraya gelmişiz’ demeye başlıyor. Yatırımcılarımız da kafalarındaki psikolojik bariyerleri yıkıp, geç kalmadan Çin pazarına girsinler” diye ekledi.
Şanghay’ın yanı sıra Anhui, Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerinin sorumluluk bölgesinde olduğunu hatırlatan
Başkonsolos Engin şu bilgileri verdi: “Çin’in dışa açılan kapısı konumundaki Şanghay, sahip olduğu 600 milyar dolarlık bir iş hacmi ile tek başına İspanya’ya eşit bir büyüklüktedir. Yatırımcılarımız Çin korkusunu yenip buraya gelsinler. Çin yönetimi dışardan mal almayı içeren ‘Çifte Dolaşım’ politikasını uygulamaya koydu. İç tüketimi arttıracak olan bu politika ciddi avantajlar yaratıyor. Dolayısıyla yatırımcılarımız buraya buraya gelip 1.5 yıl sabretmeyi göze alsın. Bunu yaptıkları takdirde Çin pazarında mutlaka bir yer bulacaklardır. Bu yıl Kasım ayında gerçekleşecek olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE) katılamazlarsa bile gelecek yıl için mutlaka bir plan yapsınlar.”
Geleneksel El Sanatlarımız Şanghay’da
Bu yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. Yılı münasebetiyle, İstanbul’un “kardeş kenti” Şanghay’daki Güzel Sanatlar Müzesi’nde bir sergi açtıklarını belirten Başkonsolos Engin tüm etkinlikleri şöyle özetledi: “Geleneksel Türk El Sanatları’ndan 14 eserlik bir koleksiyonu sergiliyoruz. i Zhejiang eyaletinin merkezi Hangzhou’da Türkiye Araştırmaları Merkezi kuruldu. Bu merkez, Çinli akademik kuruluşların Türkiye’yi ve bölgenin dinamiklerini daha iyi anlamasını sağlayacak. Ayrıca Türk İslam Eserleri Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki önemli eserlerin yer alacağı bir katalog hazırlıyoruz. Çince olarak yayınlanacak katalog için çalışmalara başladık. Sonbaharda da Türk Filmleri Haftası düzenleyeceğiz.”
Ticari ateşeliklerin web sitelerinde Çin’in çok güçlü olan e-ticaretinden nasıl yararlanılması gerektiği hakkında ayrıntılı bilgiler olduğunu belirten Başkonsolos Engin konuşmasını şöyle noktaladı: “Türkiye olarak Çin pazarında arzu ettiğimiz güçte değiliz. Pazarı girmek isteyen girişimcilerimiz her türlü talep ve ayrıntılı bilgi için bize epostayla; CONSULATE.SHANGHAı@MFA.GOV.TR veya SANGHAY@EKONOMİ.GOV.TR, WeChat üzerinden ise TURKISHCONSULATEGENERALINSH adresinden ulaşabilirler. Kendilerine yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca Ekim ayında kurulacak olan Çin Türk Ticaret Odası da ciddi lobicilik yapmanın yanı sıra, girişimcilerimize ihtiyaç duydukları alanlarda rehberlik edecektir. Burada Endüstri 4.0 için ciddi bir altyapı imkanı var. Kendisini dönüştürmek isteyen Türk şirketlerinin bu imkanı da iyi kullanmasında yarar var. Türk firmalarının Çin’de her alanda güçlenmesini istiyoruz. Burada ne kadar güçlü olursak bizim için o kadar önemlidir.”