Gilead Sciences Türkiye’nin desteği ile 5N1K yapımcısı Cüneyt Özdemir ve ekibi tarafından çekilen “Türkiye’de HIV” belgeseli ile HIV/AIDS hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve toplumsal farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Konferansa katılan uzmanlar ise HIV/AIDS’in ölümcül bir hastalık olmadığının altını çizerek, tanı ve teşhis konulduğu takdirde sonuç alma başarının Türkiye’de çok yüksek olduğuna dikkat çektiler.
CÜNEYT ÖZDEMİR
Türkiye’de ilk kez böyle bir belgesel hazırlamak için işin içine girdiklerinde ne kadar önemli olduğunu kavradıklarını belirten belgeselin yapımcısı Cüneyt Özdemir, “90’larda büyüyen kuşaklar için HIV/AIDS korku filmi gibiydi” diyerek, kişilerin, yaşadıkları toplumdan izole edildikleri için hastalıkla baş başa kaldıklarına vurgu yaptı. Bu durumun en önemli nedenlerinden birinin bilgi eksikliği olduğuna değinen Özdemir, bu konuda sadece bilmenin yetmediğini, bilginin yaygınlaştırılmasının ve farkındalık yaratılmasının da çok önemli olduğunu söyledi. Özdemir, bu belgeselin önemli bir adım olduğunu ama tabii ki yetmeyeceğini bildirerek, “STK’lar, özel sektör ve devletin bu konuda birlikte hareket etmesi gerekli” diye konuştu.
FUAT KEYMAN
Konferansın açılış konuşmacılarından bir diğeri ise Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman’dı. Keyman konuşmasına, Sabancı Üniversitesi’nin bu yıl kuruluşunun 20’nci yılını kutladığını belirterek başladı. Üniversitenin kuruluşunda aldığı çok önemli kararlardan birinin, üniversite olarak akademik anlamda başarılı ve donanımlı bireyler yetiştirmenin yanı sıra, aynı zamanda iyi öğrenci ve iyi vatandaşlar yetiştirmek olduğunu açıklayan Keyman, Zorunlu Toplumsal Duyarlılık dersini iyi ki yarattıklarını ifade etti. Topluma duyarlı olmanın, toplumsal sorunların çözümüne dahil olmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Keyman, bugüne kadar 15 bine yakın öğrencilerinin bu alanlarda çalıştığını söyledi. Her yıl 80 proje gerçekleştirildiğini bildiren Keyman, 1200’e yakın öğrencinin projelerde görev aldıklarını ve üniversite olarak önce kadın, sonra gençlik ve ebeveynlik üzerine toplumsal duyarlılık konferansları gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Keyman cümlelerini, “Bugün de HIV üzerine konuşacağız. Birlikte HIV’den daha güçlüyüz diye çok doğru bir slogan seçilmiş. Gilead Sciences Türkiye’ye bu konuda Sabancı Üniversitesi ile birlikte çalıştığı için çok teşekkür ederim” diye tamamladı.
“Birlikte HIV’den Güçlüyüz”
Sabancı Üniversitesi ve Gilead Sciences Türkiye iş birliğiyle ‘Birlikte HIV’den Güçlüyüz’ temasıyla IV. Ulusal Duyarlılık Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta, “Türkiye’de HIV” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Belgesel, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çekildi.
13 Kasım 2019 - 13:24
YORUMLAR