Başarı için güne doğru bir başlangıç yapmanın önemine dikkat çeken Tamer, dinlendirici olmayan bir gecenin ardından kahvaltının atlandığı bir sabaha başlandıysa günün enerji devam etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Tamer, beyaz yakalı alışkanlığı ile içilen sütsüz şekersiz kahveden alınan kafeinin kişiyi belki bir saat iyi hissettireceği önersinde bulunarak, “Ya da yoldan aldığınız bir poğaçayla iki şekerli çay içtiniz, proteinsiz vitaminsiz yağ ve karbonhidrat sizi en fazla bir saat idare eder” dedi. Öğlene doğru kişinin kan şekerinin dalgalanacağını, düşmeye başlayacağını ve buna bağlı olarak dikkat ve konsantrasyon yeteneğinin azalacağını bildiren Tamer, “bırakın başarılı bir performansı, işinize bile zor odaklanırsınız” dedi.
Açıklamaları esnasında, kişinin sağlıklı beslenmesinde ve başarılı olmasında proteinin önemli bir besin olduğunu kaydeden Tamer, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına, hafıza, odaklanma ve kişinin modu üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı. Kahvaltıda en değerli ve ekonomik protein kaynaklarından birinin de yumurta olduğu bilgisini paylaşan Tamer, yumurtanın triptofan isminde aminoasitten zengin olduğunu söyledi. Triptofanın, kişinin kendini iyi hissetmesine, mutlu olmasını kolaylaştıran, kişinin modunu yükselten serotinin hormonunun artmasına katkıda bulunduğunu vurgulayan Tamer, ayrıca içindeki B12 vitamini sayesinde de hafızanın güçlendiğini ve konsantrasyon yeteneğinin arttığını aktardı.
Kan şekerini dengede tutacak besinlerin tüketilmesinin de sağlıklı olma ve başarıda etkili olduğunu vurgulayan tamer, kan şekerinin düşmesinin, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Bu durumda kan şekerini dengede tutmak için glukoz yani şeker almanın zorunlu olduğunu ifade eden Tamer, “Bu enerjiyi kompleks karbonhidrat dediğimiz, içinde hem tokluk hissi yaratan lif bulunan, hem de sağlıklı kalori içeren meyve, sebze gibi bitkisel kaynaklardan almalısınız. Sabah az miktar yulaf gevreğine biraz meyve katarak hem tok tutucu hem de enerji veren bir öğün yapabilirsiniz” şeklinde öneride bulundu.
Tamer son olarak, enerji üretimi sırasında ortaya çıkan serbest radikal denilen vücuda zararı maddelerin bertaraf edilmesi için antioksidan özellikli gıdaların çok önemli olduğundan bahsetti. Pek çok taze sebze ve meyvenin bu özelliğe sahip olduğunu açıklayan Tamer şu şekilde devam etti:
“Mevsimine göre taze ya da sağlıklı dondurulmuş kaynaklardan alıp öğünlerinize eklenecek çilek, kiraz, yaban mersini, ahududu, kızılcık ve nar gibi hem antioksidan etkileriyle vücudu koruyan hem de beyni strese ve dış etkenlere karşı daha güçlü ve dirençli hale getiren “süper gıda” dediğimiz kırmızı meyveler tercih edilebilir.”
Düzensiz beslenme başarıyı etkiliyor
Çağın getirdiği yoğun iş temposu ve bütün işleri yetiştirebilme endişesi çoğu zaman kişilerin beslenme alışkanlıklarını ve düzenini etkileyebiliyor. Buna bağlı olarak kişiler düzenli ve sağlıklı beslenmeden uzaklaşıp, fastfood vb. aperatiflerle öğünlerini atlatıyor. Ama bu düzensizlik zamanla sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Prof. Dr. İsmet Tamer doğru beslenme ve hayatta başarılı olma hakkına bilgilerini paylaştı.
25 Kasım 2019 - 14:25
YORUMLAR