Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin portföyünde işlenmiş ürün ithal eden ülkelerin daha fazla yer alması için Meksika’yı radarına aldı. Türkiye ile Meksika arasında 2018 yılında doğal taş ihracatında yüzde 148’lik ihracat artış hızı yakalamıştı. Türkiye ise dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip bir ülke olarak, 650 farklı renk ve dokuda mermer çeşitliliği ile dünyada birinci sırada yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye, ihracatında, işlenmiş ürün ithal eden ülkelerin daha fazla yer alması için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.
“Doğaltaş Sektöründe İhracat Koçluğu ve İşbirliği Kümesi” URGE Projesi kapsamında düzenlenen “Sektörel Ticaret Heyeti”ni, Çelikkol Petrol Mermer San.Tic.Ltd.Şti., F2c Mermer San. Ve Tıc.A.Ş., Gazimer Mermer, Hurok Marble, Karahisar Madencilik Dış Ticaret Nakliyat Turizm İnşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş., Özçınar Elk.Malz.Mad.San.Tıc.Ltd.Şti., Sezgın Marble - Sezgin İç Ve Dış Tic. Ltd. Şti., Solemar Marble Ltd., The Tıle Shoppe Dış Ticaret Madencilik San. Ve Tic. Ltd.Şti. firmaları oluşturdu.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin “Meksika Sektörel Ticaret Heyeti” ile Türkiye'nin Meksika Büyükelçisi Tahsin Timur Söylemez ve Ticaret Müşaviri İnci Selin Bal Salkım'da bir araya gelerek, Büyükelçi Söylemez ve Ticaret Müşaviri Salkım, Meksika piyasası hakkında deneyimlerini heyetle paylaştı.
MEVLÜT KAYA
“Meksika Sektörel Ticaret Heyeti”, Meksika’da düzenlenen Expo Cihac Fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Dokuz firmanın katılım gösterdiği heyet, Meksikalı firmalarla ikili görüşmeler yaptı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, dünyadan yıllık 180 milyon dolarlık doğal taş ithal eden Meksika’ya Türkiye’nin daha fazla doğal taş ihraç etmesi için gittiklerini ve verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerinin bilgisini paylaştı. Kaya açıklamasının devamında, Meksika’nın doğal taş ithalatında en büyük 8’inci tedarikçisinin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, Meksika’ya orta vadede 50 milyon dolar doğal taş ihraç etmek için çalıştıklarını belirtti. Meksikalı ithalatçıları 2020 yılı Mart ayında İzmir’de düzenlenecek olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na davet ettiklerinin haberini veren Kaya, “Sahip olduğumuz doğal taşlarımızın renk ve çeşitlilik zenginliklerini Marble Fuarı’nda görmelerini sağlayacağız” diye konuştu. Ayrıca, Meksikalıları maden ocaklarında ve işletmelerinde ağırlayacaklarını bildiren Kaya, Meksika’da 2017 ve 2018 yıllarında yaşanan depremlerde yıkılan binaların inşasında Türk doğal taşlarının kullanılmasını hedeflediklerine vurgu yaptı.
EMİB’den Meksika’ya “Sektörel Ticaret Heyeti”
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Meksika’ya “Sektörel Ticaret Heyeti” düzenledi. Heyet, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen “Doğaltaş Sektöründe İhracat Koçluğu ve işbirliği Kümesi” isimli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Projesi kapsamında oluşturuldu. Heyet, dokuz doğal taş ihracatçısı firmadan 11 ihracatçının katılımıyla gerçekleşti.
13 Kasım 2019 - 12:36
YORUMLAR