Garanti BBVA, karbon ayak izi ile mücadele ediyor

Garanti BBVA ile “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşmalarının üçüncüsü İzmir’de gerçekleşti

Garanti BBVA, karbon ayak izi ile mücadele ediyor

Garanti BBVA ile “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşmalarının üçüncüsü İzmir’de gerçekleşti

Garanti BBVA, karbon ayak izi ile mücadele ediyor
12 Eylül 2023 - 16:29

Garanti BBVA’nın daha önce İstanbul ve Gaziantep’te gerçekleştirdiği ‘İhracatta Sürdürülebilir Gelecek’ etkinliklerinin 3. durağı İzmir oldu. Bu etkinliklerde KOBİ’ler başta olmak üzere AB’ye ihracatta süreçlerden etkilenecek sektör ve kurumlara, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi ile beraber konuyu somut önerilerle anlatmayı, akıllardaki sorulara cevap vermeyi ve sunacağı danışmanlıkla katkı sağlanmayı amaçlanıyor. Ülke ekonomisine sunduğu katkılar açısından değerlendirildiğinde İzmir’de faaliyet gösteren firmalar Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) uyum süreçlerinden etkilenecek kurumlar arasında yer alıyor.
 
İzmir buluşmasında; gazeteci, yazar Ilgaz Gürsoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen “Avrupa Yeşil Mutabakatına Hazırlanırken Türkiye Neler Yapmalı?” konulu panele, Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan İklim Değişikliği Uzmanı Okan Uğurlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Arkas Denizcilik Grubu Sürdürülebilirlik Direktörü Serra Tükel ile Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz katıldı. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında kurum ve şirketlerin yakın geleceklerini planlarken göz önünde bulundurmaları gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştılar.
 
 
Garanti BBVA sürdürülebilirlik temalı destek paketiyle de sera gazı emisyonlarını azaltmak isteyen müşterilerini destekliyor. Banka müşterileri, tecrübe ve iletişim ağından yararlanırken faiz avantajlı kredi paketinden de faydalanabiliyor. Müşterilerine kapasite gelişimi konusunda katkı sağlayan Bankanın, Türk Standardları Enstitüsü’yle yaptığı iş birliği doğrultusunda müşteriler, sera gazı yönetimi konusunda bilgilenirken karbon emisyonlarını azaltacak adımlar da atıyor.
 
‘İhracatta Sürdürülebilir Gelecek’ buluşmalarının İzmir durağıyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek ismiyle başlattığımız bilinçlendirme toplantılarını gelecekte oluşabilecek maddi ve manevi hasarlardan korunmak, ülkemizin ve müşterilerimizin bu süreçten başarıyla çıkmasına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdik. Bu buluşmaların ilk ikisini İstanbul ve Gaziantep’te gerçekleştirdik. Müşterilerimizin sürdürülebilir dönüşümüne pozitif katkılar yapan etkinliğimizin üçüncüsünü ise İzmir’de gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirlikle ilgili yol planını Yeşil Mutabakat olarak adlandırıyoruz. Yeşil Mutabakat kapsamında hedeflenen dönüşüm 8 alt başlık altında kurgulandı. Bu alt başlıkların tamamı iş yapış şekillerimizi dolayısıyla hayatımızı etkileyecek. Ama bize göre acil aksiyon alınması gereken konuların başında Sınırda Karbon Düzenlemesi geliyor. Bu mekanizmayı resmi olarak kuran tüzük 16 Mayıs’ta Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. Bu yüzden üretim tekniklerimizi hızla sürdürülebilirliğe uygun şekilde dönüştürmemiz büyük önem arz ediyor. İzmir, ülkemizin önemli ihracat kapılarından biri. İzmir’den ve Ege Bölgesi’nden ihracat yapan firmalarımızın SKDM’den etkilenip ihracat engelleriyle karşılaşmamaları çok önemli. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının Ege Bölge’sine fayda sağlamasını umuyorum. Yeşil dönüşüm sürecinde Banka olarak tüm imkânlarımızı seferber ederek değerli paydaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Sürdürülebilir büyüme için 25 milyar liralık yatırım yaptıklarını anlatan Genel Müdür Baştuğ, “24 milyon müşteriyle bu anlamda en büyük bankayız. 2 trilyon aktif büyüklüğümüz var. 1.3 trilyon liralık kredi verdik. Bunun yüzde 75’i kurumsal, yüzde 25’i bireysel krediler. Sürdürülebilir ve çevresel yatırımları destekliyoruz. 4 rüzgar santralinden 1’ini finanse ediyoruz. Dünya 2050’de hedeflenen 1,5 derecelik ısınmayı 2024’de yakalıyor. Banka olarak kömür kullanan yatırımları finanse etmeme kararımızı uyguluyoruz. 2030 yılında bu alandaki finansmanımızı sıfırlamış olacağız. Birleşmiş Milletler’in net sıfır bankacılık uygulamasına üye olduk. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki Türkiye’den tek bankayız ve tahtada 5. Sıradayız. Avrupa Birliği’nin sıfır karbon uygulaması 1 Ekim’de ölçümleme ile başlıyor. Sera gazı emisyonunu azaltmak isteyenlere ölçüm yapmaları için TSE ile ortak projemiz çerçevesinde destek olacağız” dedi.
 
Panelde konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na katılan iki şehirden birinin İzmir olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi; “İklim değişikliği bize elimizdeki kaynakların sınırsız olmadığını gösterdi. Sizin atığınız benim hammaddem olabilir. O yüzden iyi planlama yaparak, hiçbir kaynağı yok etmemeliyiz. Sanayici üretebilirse ihracat yapılabiliyor. Sanayide en büyük sorunumuz enerji maliyetleri ve sürdürülebilir istihdam. Sanayi 4.0 dedik. Dünya artık sanayi 5.0 diyor. Oysa bizim eğitim 4.0 dememiz gerekiyor.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum