Zeytin tarımından verim ve kaliteyi artırmak için Türkiye ve yurtdışında model geliştirerek hasat alanları oluşturan GÜBRETAŞ, Balıkesir’in Gömeç ilçesinde uygulamaya koyduğu üretim alanı için Hasat Günü etkinliği gerçekleştirdi.
GÜBRETAŞ, bu yıl Türkiye’de 27 arazinin yanı sıra KKTC’de iki ve Azerbaycan’da bir noktada bir noktada farklı bitkisel ürünler için örnek çalışmalar gerçekleştirdi. Arazilerde yaptıkları uygulamaların sonuçlarını, hasat dönemi bölgenin bilinçli üreticileriyle paylaşmaya devam eden GÜBRETAŞ, Türkiye ortalamasında göre Gömeç’te dört kat verime ulaşıldığı bilgisini paylaştı.
GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, hasat etkinliğinde yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl 18 noktada yaptıkları model üretim alanı uygulamasının sayısını, 2019 yılında katlayarak artırdıkları bilgisini paylaştı. Yaygın üretimi yapılan 13 çeşit tarımsal ürün için bu yıl toplam 30 farklı noktada model üretim alanı kurduklarını söyleyen Özyürek, “Bu alanlardan 27 tanesi ülkemizin değişik noktalarında yapılırken, iki tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve biri Azerbaycan’da yapıldı. Bu model üretim alanlarındaki çalışmaların sonuçlarını ise hasat zamanı bölgedeki önder çiftçilerimiz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.
Özyürek, zeytine elverişli iklim ve arazi koşullarına sahip olan Türkiye’nin zeytin üretimi ve ticaretinde dünyadaki en büyük 5 ülkeden biri olduğunu vurgulayarak, bu üründe sahip oldukları potansiyeli daha iyi değerlendirebildikleri takdirde zirveye yükselmenin ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamanın mümkün olduğunu bildirdi. Zeytin ticaretindeki potansiyellerini değerlendirmenin yolunun verim ve kaliteyi arttırmaktan, bunun yolunun da bilinçli tarımdan geçtiğine dikkat çeken Özyürek, konuşmasının devamında genel verim ortalamaları ile araziden elde edilen sonuçları karşılaştırdı. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de ‘var yılı’nda ağaç başı ortalama 16 kg yağlık zeytin hasadının alındığını söyleyen Özyürek cümlelerine şu şekilde devam etti:
“Balıkesir il genelinde ağaç başına 26 kg ve Gömeç ilçe genelinde ağaç başı 30 kg ile Türkiye ortalamasının daha üzerinde verimler alınmakta, ‘yok yılı’nda ise bu oranlar düşmektedir. GÜBRETAŞ’ın uygulama yaptığı bu arazide ise ağaç başına 60 kg üzerinde verim bekleniyor. Yani bu model arazimizden Balıkesir il geneli ortalamasının 2,5 katı ve Türkiye ortalamasının ise yaklaşık 4 katı kadar verime ulaşıldı. Tabi ki toprağı doğru işlemekte verim konusunda önemlidir. Unutmayalım ki toprak da canlı bir varlık. Bu yüzden toprağa, ihtiyacını doğru ve bilinçli şekilde vermek önemli. Siz toprağın ihtiyacını karşılarsanız, toprak da size karşılığını verir. Ziraat mühendisi arkadaşlarımız önce bunun incelemesini yapıyorlar. Sonrasında ise toprak analizi sonuçlarına göre bitki neyi istiyor ve neye ihtiyacı var tespiti yapılıyor. Buna göre geliştirilen toprak reçeteleri uygulandığında yüksek verimlere ulaşılıyor.”
Gömeç’te zeytin hasadı etkinliği
GÜBRETAŞ, bilinçli tarım faaliyetleri kapsamında geliştirdiği modelle üretim alanlarında zeytin hasadından yüksek verim almayı sürdürüyor.
26 Ekim 2019 - 16:20
YORUMLAR