Aydın’da bulunan jeotermal tesislerin yakınında arazisi bulunan çiftçiler, bu tesisler kurulduktan sonra bacalarından çıkan kimyasal maddelerin yağmur ve başka nedenlerle tekrar arazilerinin üzerine indiğini kaydederek, “ bu tesislerin bacalarından çıkan kimyasal maddeler örneğin kükürt v.b. daha sonra yağmur ile arazilerimizin üzerine yağıyor. Topraklarımız her geçen yıl daha da kuraklaşıyor. İleride tarım yapılamaz hale gelecek diye korkuyoruz” dediler.
Bölgede arazisi olan çiftçilerden Ahmet Yılmaz, Menderes ovasında jeotermal tehdidinin gün geçtikçe büyüdüğünü vurgulayarak, “Jeotermal tesislerinin buharları bölgede nem oranını arttırmakta ve ürün kalitesinde bozulmalar yaşanmaktadır. Bölgede kanser ve solunum yolu hastalıkları arttı. Toprağımıza, sağlığımıza zarar veren bu durumu yetkililerin dikkate alıp araştırmasını talep ediyoruz. Bölgede arazisi olan çiftçiler olarak İl Tarım Müdürlüğü’ne ve bakanlığa bu durumu ilettik. Ancak bu güne kadar bir önlem alınmadı. Bizim beklentimiz üniversiteden hocaların gelip bu santrallerin çevreye verdiği zararı tespit edip ilgililere iletmeleri. Bu sorunun giderilmesi için gerekli önlemler alınmalı, jeotermal enerji üretimine verdiği zarar göz önüne alınarak yasaklamalar getirilmeli, diye konuştu.
Her geçen yıl daha az mahsul aldıklarını vurgulayan Yılmaz, İncir üretiminin Aydın için önemini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de 10 milyon civarında meyve veren, 1 milyon kadar da meyve vermeyen incir ağacı bulunuyor. Dünya da incir üretiminin yüzde 26’sını Türkiye karşılıyor. İncir Türk Tarımı için çok önemli bir ürün. Bölgede yaşayan çiftçilerimizin çoğu geçimini incirden sağlıyor. İncirde en büyük sorun aflotoksindir. Engellenmesi için zamanında ve tekniğine uygun bir şekilde budama yapılması, temiz ilek kullanılması, hasat döneminde yere düşen meyvelerin sık sık toplanması, kurutmanın tahta kerevetler üzerinde yapılması yönünde çiftçilerin eğitilmesi gerekmektedir. Ayrıca kuru incir alım fiyatının geç açıklanması incirin fiyatını düşürüyor. İncir fiyatının düşmesi tek işi bu olan bölgedeki çiftçilerin mağdur olmasına neden olmaktadır.”
İncir Tehlike Altında
Türkiye’de incir üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiren Aydın’da çiftçiler jeotermal enerji santrallerinden şikayetçi. Jeotermal santrallerinin yeraltından aldıkları sıcak suyu kullandıktan sonra yine yeraltına basmaları gerekirken maliyeti düşürmek için daha az derine gönderdiklerini söyleyen çiftçiler bir süre sonra Aydın Ovası’nın tarım yapılamaz hale geleceğini iddia ediyorlar.
15 Aralık 2019 - 23:37
YORUMLAR