İzmirlilerin bekleyişi devam ediyor!

Buca halkına nefes aldıracak ve trafiği rahatlatacak Buca Metrosu’nun yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı’na üç kez resmi talepte bulunulmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi yaklaşık iki yıldır Ankara’dan onay bekliyor.

İzmirlilerin bekleyişi devam ediyor!

Buca halkına nefes aldıracak ve trafiği rahatlatacak Buca Metrosu’nun yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı’na üç kez resmi talepte bulunulmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi yaklaşık iki yıldır Ankara’dan onay bekliyor.

İzmirlilerin bekleyişi devam ediyor!
10 Temmuz 2019 - 15:45

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Metrosu projesi için hazırlanan fizibilite raporunda hatalar olduğu yönündeki iddialara da yanıt verdi. İki yıl önceki döviz kuru ve enflasyon oranıyla hazırlanan bir projede, araç birim maliyeti ve ortalama bilet ücreti gibi değerlerin günümüz rakamlarıyla örtüşmediği belirtildi. “Projeler onaya sunulurken tespit edilen kur, 2018 yılı başında Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın revize istemiyle ‘1 ABD Doları 3,7335 TL’ olarak değiştirilmiş, 2019 Mart ayından yapılan üçüncü başvurumuzda ise ‘1 ABD Doları’nın 5,60 TL olarak baz alınması gerektiği’ belirtilmiştir. Onay sürecinin gecikmesi durumunda (ve günümüz ekonomik koşullarında) hattın maliyetinin sürekli artış göstereceği ortadadır” şeklinde açıklama geldi.   
3 KEZ BAŞVURU YAPILDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kilometre başına yapım maliyeti ve günlük yolculuk öngörüsü konusunda hatalı rakamlar sunulduğu iddialarının doğru olmadığını belirtti. Projenin başlangıcında depolama sahası olarak belirlenen arazi için Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'nden gerekli izin alınamayınca, zorunlu olarak ESHOT Adatepe Otobüs Garajı yakınında bir başka arazi bulunduğunu ve bu nedenle hattın uzunluğu 6 kilometre farkla 19,3 kilometreye çıktığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ”Depo sahası projelerimiz dahil tüm hat ve istasyon projelerimiz, bu kapsamda revize edilerek Bakanlık onayına sunulmuştur. Toplam maliyetin 19,3 kilometreye bölünmesi ile ortaya çıkan tutarın, bugüne kadar yapılan metro inşaatlarının ortalama kilometre başına yapım maliyetini (45 milyon dolar) aşmadığı görülecektir. Buca Metro hattına ilişkin ‘günlük 319.404 yolculuk’ öngörümüz, İzmir Ulaşım Master Planı ve sahada yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda hazırlanan ulaşım etüt raporuna dayanmaktadır ve gerçekçidir.”
28 Aralık 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden onay alan proje, yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığı’nın, yeni adıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın onayını bekliyor. Uluslararası krediyle gerçekleştirilecek yatırımlar için bakanlık onayı gerekli olduğundan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ankara’dan bu “olur” gelmeden ihaleye çıkamıyor.
Projenin İzmir için önemine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Projenin 2018 ve 2019 yılı yatırım programlarına alınması için 05 Aralık 2017, 18 Eylül 2018 ve 13 Mart 2019 tarihlerinde ilgili bakanlığa üç kez resmi başvuruda bulunduk. İzmirliler bu haklı talebimizin yerine getirilmesini bekliyor. Ankara’nın, İzmir’den gelen bu güçlü sese kulak vereceğine inanıyoruz. İsteğimiz sadece bir imza. Gerekli finansman kaynağını ise devlet bütçesinden tek kuruş talep etmeden, uluslararası kredi yoluyla çözeceğiz” dedi.

Haber: Gülşah Zencir

YORUMLAR

  • 0 Yorum