Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Ali Ekşi, hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin son yıllarda tıbbın en hızlı büyüyen ve en fazla ilgi gören alanlarından birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin de bu büyümeye ayak uydurduğunu belirten Doç. Dr. Ekşi, “Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri alanında son yıllarda büyük bir gelişim görülüyor. Ülkemizde de bu alanda çalışmalarımız sürüyor. Sağlık Bakanlığı’mıza bağlı görev yapan 3 adet uçak ambulans ve 12 adet helikopter ambulans vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında biz de deneyimlerimizi Azerbaycan sağlık çalışanlarıyla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, bu etkinliğin Türkiye - Azerbaycan ebedi dostluk ve kardeşliğine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde destekleri dolayısıyla Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ve üniversite üst yönetimi ve Azerbaycan Medic School Training Center kurucusu Dr. Sevindik Şirinov’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığının hava kurtarma ve acil hasta nakli alanında gösterdiği destek ve çabalara dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Eren Usul, “Bakanlık olarak, 2008 yılından itibaren helikopter ambulans hizmetlerimiz, 2010 yılından itibaren de uçak ambulans hizmetlerimiz devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 38 bin hasta transferi ve 225 organ transferi gerçekleştirdik. Özellikle pandemi döneminde gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından çok fazla hasta transferi yaptık. Yaklaşık 82 ülkeden hasta transferi gerçekleştirdik. Tüm bu hizmetler hiçbir ücret alınmadan, tamamen Sağlık Bakanlığımızın desteği ve çabalarıyla gerçekleştirildi” dedi.
“Tecrübelerimizi Azerbaycan’la paylaşmaktan kıvanç duyuyoruz”
Sağlık Bakanlığı olarak, tecrübelerini kardeş ülke Azerbaycan ile paylaşmaktan onur duyduklarını belirten Dr. Usul, “Bütün bu bilgi birikimlerimizi ve deneyimlerimizi, tıp literatürüne katmak için çalışmalarımız devam ediyor. Tecrübelerimizi Azerbaycan ile paylaşmaktan kıvanç duyuyoruz. Bakanlık olarak, bilgi birikimlerimizi Azerbaycanlı meslektaşlarımızla paylaşmaya her zaman hazırız” diye konuştu.
Alanında uzman akademisyenin katıldığı konferansta; Bakü Ambulans Tedavi Metodik Bölümü kıdemli doktoru Dr. Arzu Qurbanova “Hava Ambulanslarının Teknik Boyutu ve Hava Kurtarma Operasyonu”, Pilot Paramedik Ogün Baybüre “Hava Ambulanslarının Tıbbi Boyutu ve Acil Hasta Nakli”, RedStar Havacılık Medikal Eğitim Yöneticisi Dr. Rüştü Okan Erol “Azerbaycan’da Hasta Nakil Operasyonu ve Yönetimi” konularında sunum yaptılar. Azerbaycan Mediclub Hastanesi Acil Şöbesi kıdemli doktoru Dr. Hasret Rustamov ve Dr. Metin Mahmudov da katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar. Etkinlik; Türkiye, Azerbaycan ve Almanya’dan da birçok katılımcı tarafından yoğun ilgi gördü.
YORUMLAR