Türkiye’nin Avrupa’nın en genç ülkesi olduğunu, dünyada da en genç nüfuslu ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Mehmet Kasapoğlu, “Göreve geldiğimizden beri Türkiye’nin en ücra bölgelerine kadar gençlerle bir arada olduk. Sürece gençleri kattık. Sınıflandırmaya yönelik tanımlamalara uymayan hiçbir kalıba sığmayan bir gençliğe sahibiz. Gençlerimiz spor tesislerini, gençlik merkezlerini dolu dolu kullanıyorlar. Gençlere yönelik çalışmalarımız, yurtlar, altyapılarıyla gençlik merkezlerimiz var. 60’a yakın gençlik kamplarımız var. Salonlar, stadlar, havuzlar, mahalle tesisleri, olimpiyatlara hazırlık merkezleri, milli eğitim ile yaptığımız projeler, bunların hepsinde kurum kültürü yatıyor. 2011’den bu yana devasa adımlar attık. Gençlerimizin bizimle birlikte olması çok önemli. Aramızda dinamik bir yapı var. Bakanlığımızın sahibi gençler. Gençlerle aramızda sınır yok. Kapıyı tıklamadan girebiliyorlar. Bu rahatlığı verdik. Denetleme süreçlerine gençleri dahil ettik. Son 2 yıldır bütçeyi gençlerle birlikte hazırlıyoruz. Bütçe kalemlerini gençlerle belirliyoruz. Bu modeli anlattığımız yabancı gazeteciler çok şaşırdı. Özgün model olduğunu ifade ettiler. Kurum kültüründe bu boyut var. Bu kültürü İzmirli gençlerle güçlendireceğiz” dedi.
Sportif başarılara değinen Kasapoğlu, “Gün geçmiyor ki sporda başarı haberiyle karşılaşmayalım. Türkiye’de artık pek çok branşta başarıyla mutlu oluyoruz. O kadar çok başarı geliyor ki sıradanlaşıyor. Son 1 ayda çok farklı başarılarla karşılaştık. Jimnastikte İzmir Türkiye’nin en ciddi katkı sağlayan kenti. Desteklediğimiz gruplar meyvelerini veriyor. 4 ayda 30 farklı branşta 1040 madalya kazandık” dedi.
“Hayal satmıyorum, sonuç anlatıyorum”
Başarılarda yetenek taramasından, tesis altyapısına büyük emek olduğunu belirten Kasapoğlu, şunları söyledi; “Tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Cumhurbaşkanımız spor aşığı bir lider. Onun vizyonu ve liderliği bizi bu noktalara getirdi. Bu ülke hayallere sahipti. Bu ülkenin yıllarca sporcu gönderemediği branşlar, yarışlar oldu. Artık geride kaldı. O branşlarda artık kürsüye oynuyoruz. Ancak, bu başarılar gerektiği kadar gündem olmuyor. Hangi ülkede olsa gündem olur. Branşlarda en büyük ekonomi futbol. Onun gündem olması doğal ama bu ülkenin spor tarihine altın harflerle geçen spor devriminin daha fazla konuşulmasını istiyorum. Daha fazla genci, daha fazla potansiyeli, daha fazla başarıyı yakalama irademizi ortaya koyalım. Bu işin sürdürülebilirliğini sağlamak için iletişimi güçlü tutmak lazım. Farklı bir modeli birlikte inşa edelim. Sportif başarıların devamını sağlamak lazım. Tesis altyapısını sağladıktan sonra kolay. Yetenek taraması ve sportif altyapı ile gençleri spora yönlendirmeliyiz. Hedefimiz her gencin yaşam tarzı olarak mutlaka bir sporla ilgilenmesi. 21 yılda ilmek ilmek işlenen bir politikanın sonuçlarını anlatıyorum. Hayal satmıyorum, sonuç diyorum. Tesis kurmadan sporda kalıcı hamle yapan ülke yok. İspanya, Avustralya hep olimpiyatlar için tesis yapıp, onları kullandı. Biz öyle yapmadık. Organizasyon beklemeden tesis yaptık.”
Yurt konusuna da değinen Bakan Kasapoğlu, “2002’de 100 gençten 10-12’si yurda yerleşiyordu. O yurtların da altyapısı yetersizdi. 20-30 genç aynı koğuşta kalıyordu. 2023’de 850 bin yurt yatağı var. Konforlu odalar var. Bu yıl her öğrenciyi yurda yerleştirdik. Avrupa’da bile bu ortam yok. Bir yandan hedefleri gerçekleştirip, bir yandan yeni hedefler koyuyoruz. Bizim politikamız fırsat eşitliği. Bunu her genç için sağladık. Onların önünü açıp, inandığımızda başaramayacakları hiçbir şey yok. Türkiye Yüzyılı’na hazır hale getirdiğimiz bir gençlik var. Sonuç odaklıyız. 81 ilde üniversite imkanı var. Harçsız okunuyor. Fırsat eşitliği noktasında attığımız adımların sonucu, gençleri aktör olarak görme anlayışımız” dedi.
İzmir’de 300 spor tesisi, 30 bin yatak yurt kapasitesi
İzmir’de gençlere yönelik çalışmaları anlatan Kasapoğlu, “İzmir’de 300 spor tesisi, 30 bin yataklık yurt kapasitesi var. Tüm branşlarda 395 bin lisanslı sporcu var. Göztepe Stadı dünyanın en güzel 10 stadı arasında. Önümüzdeki günlerde İzmir için yeni çalışmalar, müjdelerimiz olacak. Kiraz’dan Karaburun’a kadar harıl harıl çalışan bir anlayışla, sizlerle birlikte olacağız. Atatürk Stadı 17 branşta aktif çalışıyor. Genel envanter çalışmamız içinde yer alıyor. Çalışmanın sonuçlarına göre bu tesisle ilgili aksiyon alacağız. 20 yılda 40’tan fazla stad yaptık. Sportif altyapıyı halkının emrine sunan başka ülke yok. Karşıyaka Stadı için de çalışma başlatmıştık. Belediyeler, farklı kurumlar engeller çıkardı. Talebe göre adım attık. İzmir Büyükşehir Belediyesi talip oldu. Onlara devrettik. 3 yıldır adım atmadılar. Birilerinin bu süreçleri birer istismar aracı olarak kullanmaktan vazgeçmesi lazım. Birileri bir adım atıyorsa, biz 10 adım atarız. Yeter ki gölge etmesinler. İzmir’in enerjisine, gençlerin enerjisine hayranım. Halkımızla irtibat halindeyiz, iç içeyiz. Aramızda samimi anlayış var. İzmirlilerin samimi diyaloğu bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
“Karşıyaka Stadı istismar aracı yapılmasın”
İzmir’in ve gençlerinin enerjisine hayran olduğunu söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili Adayı ve Gençlik Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Karşıyaka Stadı’nın yapımının engellemesi üzerine projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiklerini, onların da 3 yıldır adım atmadıklarını vurguladı
25 Nisan 2023 - 13:42
YORUMLAR