TİM, Kasım ayı ihracat rakamlarını İstanbul’da Dış Ticaret Kompleksi’nde açıkladı. Dış Ticaret Kompleksi’ne, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da katılım gösterdi. TİM Başkanı Gülle, Genel Ticaret Sistemi’ne göre, Kasım ayında ihracatın 16 milyar 2014 milyon dolar olduğu bilgisini verdi. Ayrıca Gülle, son 12 aylık ihracatın 180 milyar dolara ulaştığını aktardı.
Gülle yaptığı açıklamasında, küresel ticarette yaşanan daralmanın bütün ülkeleri etkilediğini ve küresel büyümede önemli bir ivme kaybına neden olduğunu belirtti. Türkiye’deki ihracatçıların tüm güçleriyle tam performanslarıyla yürüttükleri çalışmaların küresel ortalamanın üzerinde bir ihracat tablosu ile taçlandığını vurgulayan Gülle, bu durumun göğüslerini kabarttıklarını söyledi. Türkiye’nin ihracat performansının, rakiplerle ve hedef pazarlarla karşılaştırıldığında, başarılı ivmesi ile öne çıktığını aktaran Başkan Gülle, 2019 yılı ilk dokuz aylık ihracat verisini açıklayan ülkelerden Güney Kore’nin ihracatının yüzde 9,8, Birleşik Krallık’ta ise azalmanın yüzde 6,5’e, Almanya’da yüzde 5,2’e, Rusya’da da yüzde 4,6’ya, Japonya’da yüzde 4,5’e, ABD’de ise yüzde 1,2’ye düştüğünü bildirdi. “Dünya devi Çin’in ihracatı yüzde 0,1 düşmüş durumda” diyen Gülle, Türkiye’nin ise ilk dokuz ayda yüzde 2,6 artış oranına imza attığını belirterek, “İhracatçılarımızın dinamizmi, doğru rota tespitleri ve stratejik kararları, hükümetimizin destekleri ile küresel arenadaki pozisyonumuzu daha iyi noktalara taşıyor, taşımaya da devam edecek” diye konuştu.
TİM Başkanı Gülle konuşmasının devamında, artık dünyada Atlantik İttifakı'nın bir zamanlar öncülük ettiği konvansiyonel yöntemlerden, Asya-Pasifik'in öncülük ettiği bir dijital dönüşüm sürecine, Türkiye gibi yükselen gelişmekte olan ekonomiler ile birlikte küresel ekonomik-politikte çok sesli bir dönemin gerekliliğine ısrarla vurgu yapıldığının altını çizdi. Dünya gündeminin ticaret savaşlarıyla, terörle, sokak olaylarıyla, istikrarsızlıklarla meşgulken, bugün Avrupa ile Asya’yı TANAP ile birbirine bağlayarak çağın önemli projelerine Türkiye olarak imza attığımızı aktaran Gülle, Türkiye’nin, bölgesinde artık sadece AB ile değil, tüm aktörler ile dengeli ve çıkarları doğrultusunda çok yönlü ve güçlü bir politika izlediğini vurguladı. Bunu, yapılmış olunan ticaret anlaşmalarında, enerji alanındaki anlaşmalarda, yatırımlarda ve politika adımlarında net bir şekilde görüldüğünü belirten Gülle, “Çin’in 'Kuşak Yol Projesi'nde; bölgemizin içerisinde bulunduğu Orta Koridor, en stratejik konumların başında geliyor. Yapılan altyapı yatırımları, transit ticarette de geleceğin vazgeçilmez bir üssü haline geleceğimize işaret ediyor” diye açıkladı.
Gülle, tüm bu gelişmelerin ihracata yansıması adına TİM olarak yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve yeni projeleri hayata geçirdiklerini belirtti.Türkiye’nin yürüttüğü ticaret diplomasisine, ihracatlarının 223 ülke ve bölgedeki saha neferleri olarak tüm güçleriyle destek verdiklerine vurgu yapan Gülle, şunları söyledi:
“Ticaret Bakanımızın liderliğinde İhracat Ana Planımızda öne çıkan sektörlerimiz ile bir araya geliyor, düzenlediğimiz ortak akıl çalıştaylarında her sektör için detaylı hedef ve stratejiler oluşturuyoruz. İhracat Ana Planı'ndaki öncelikli sektörlerimiz olan Otomotiv ve Makine sektörümüzün önde gelen ihracatçıları, sektörlerimizin temsilcileriyle düzenlediğimiz çalıştaylarla bu sürece hız vermiş durumdayız. Yerli üretimden, küresel marka oluşturmaya, ölçek ve kapasiteden yeni pazarlara kadar tüm konuları Sayın Bakanımızın huzurunda gündeme getiriyor, ortak bir akıl oluşturmaya gayret ediyoruz.”
Kasım ayında, 40 bin 677 firma ihracat yaptı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Kasım ayında ihracat ailesine bin 145 firmanın katıldığı bilgisini verdi. Gülle, firma özelinde bakıldığında, Kasım ayı içerisinde toplam 40 bin 677 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini aktardı.
03 Aralık 2019 - 11:02
YORUMLAR