Türkiye’nin kekik ihracatının tamamını gerçekleştiren Ege İhracatçı Birlikleri, bünyesinde kurulan “Baharat İhracatçıları Grubu”, ana pazarı ABD’ye ihracatını artırmak için stratejilerini ve Türkiye’nin kekik üretimi hedeflerini masaya yatırdı. Baharat ihracatı, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği üzerinden kayda alınıyor. Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan kekiğin dünya üretiminin yüzde 80’lik kısmını Türkiye karşılıyor.
Türkiye’nin 2022 yılında 169 milyon dolarlık baharat ihraç ettiğini söyleyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “116 milyon dolarlık kısmı Birliğimizce gerçekleştirildi. Türkiye geneli baharat ihracatımızın yüzde 31’ini kapsayan kekikte geçtiğimiz sene 54 milyon dolara ulaştık. 2023 yılı Ocak-Şubat dönemi baharat ihracatımız da 28 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kekikte de ilk iki ayda 8 milyon dolarlık ihracatımız var. Orta vadede kekik ihracatımızı 150 milyon dolara çıkaracağımızı öngörüyoruz. 2022 yılında ABD, kekik ihracatımızın neredeyse yarısını gerçekleştirdiğimiz kritik bir pazar. ABD, baharat ihracatımızda 22 milyon dolarla, kekik ihracatımızda ise 10 milyon dolarla ana pazarımız” dedi.
Türkiye’nin kekik ihracatının tamamının Ege’den yapıldığını vurgulayan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, “Yeşil Mutabakat regülasyonları, sürdürülebilirlik üretimden başlıyor. Türkiye baharat ihracatının büyük çoğunluğunu yapan firmalarımızla EİB bünyesinde oluşturduğumuz ‘Baharat İhracatçıları Grubu’ hem pazar stratejimizi güçlendirmede hem de karşılaşacağımız sorunlarımızı kökten çözmek için önemli bir adım. Kekik, defne ve adaçayı katma değerli ürünlerimiz. Aynı zamanda üretim ve ihracatta dünyadaki en büyük pay bizim. Türkiye'de 20 bin tonu aşan kekik üretiminin tamamına yakını ihraç ediliyor. Yeni kekik plantasyonlarıyla kısa vadede 25 bin ton, orta vadede 40 bin ton kekik üretebilecek potansiyeli barındırıyoruz" diye konuştu.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, dünya pazarlarına kaliteli ve standart ürün sunulması için kekik üreticilerinin desteklenmesi, bilinçli ve verimli hasat yapması, eğitimlerin sıklaştırılması gerektiğine değindi. Öztürk, şunları söyledi; “Kekik tarımında bilinçli uygulamaları anlatarak üretici ile sıcak temas sağlayacağımız üretici toplantıları, çalıştaylar ve eğitimleri artırmamız, tv kanalları, sosyal medya ve dijital mecraları yoğun kullanmamız gerekiyor. Kekik üretiminin yoğun olduğu bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Daha fazla çiftçiye ulaşmak için tematik bir TV kanalı ile iş birliği yaparak bir video serisi hazırlamıştık. Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği üyeleriyle oluşturduğumuz bu grupta sektörün ortak sorunlarının hızlıca ele alınıp çözüme kavuşturulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla temaslar kuracağız ve güncel gelişmeleri anlık olarak paylaşacağız. Tohum fide tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Kınık’ta kurulacak Bitkisel Üretim Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, dünyada gıdayla ilgili endişelerin arttığı bu dönemde, ülkemiz için büyük avantaj. Kekikte dünyanın yüzde 75'ini, Türkiye'nin ise yüzde 85'ini üreten Denizli’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile yeni kekik üretim sahaları açıyoruz. Sürdürülebilir üretim odaklı projeler hazırlanarak Bakanlık, üretici kuruluşları, İl Tarım Müdürlükleri, üniversiteler ve firmaları ortak paydada buluşturarak doğal kekik üretiminin arttırılması amaçlıyoruz. Kekik özelinde bir aksiyon planı oluşturmamız gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kekik ihracatçılarının hedefi 150 milyon dolar
Kekik ihracatında ana pazarları Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik hedeflerini büyüten kekik ihracatçıları, 40 bin ton kekik üretim potansiyeline sahip olduklarını belirterek, üreticilere çağrı yaptı; “Ürünlerinizi doğru yöntemlerle hasat edin”
18 Mart 2023 - 11:39
YORUMLAR