Konuyla ilgili olarak, Kemeraltı’nın 50 senelik gelinlikçisi Tuğ gelinlik sahibi, Ertuğ Kayıtken ile konuştuk. Kayıtken, konuşmasında böyle bir projenin icraata dökülebilmesi için “keşke” ifadelerini kullanırken, bütün Kemeraltı esnafının böyle bir haberi beklediğini belirtti. Kemeraltı Çarşısı’nın işlerinin her geçen gün daha da kötüye gittiğine vurgu yapan Kayıtken, “İzmir Büyükşehir Belediyesi böyle bir hizmet verirse, saygıyla karşılıyorum. Yaparsa eğer tebrik ediyoruz kendilerini” diye konuştu.
Kemeraltı’nın canlandırılmasıyla ilgili olarak, 2020’de İzmir Limanı’na demir atacak kruvaziyer gemileri hakkında ise Kayıtken, bu gemilerle mutlaka Kemeraltı’nın canlanacağını ifade etti. Ama öncelikli olarak esnafın eğitilmesine özellikle dikkat çeken Kayıtken, “Bunun altını özellikle çiziyorum Kemeraltı esnafı eğitilmelidir” dedi.
“ÖNCE ESNAF EĞİTİLMELİ”
Esnafın nasıl eğitileceğini ise belediye yetkililerinin bileceğini vurgulayan Kayıtken, “Onlar bilmeliler çünkü daha önce buna dönük ve benzer çalışmalar, bu denli değil fakat yapıldı. Örneğin zamanında Libya’dan turistler geldi Kemeraltı Çarşısı’na. Fakat Kemeraltı esnafı Libyalıları dahi buradan kaçırdı. Esnafın kötü hizmetiyle, fahiş mal satmasıyla ilgili olarak turistler durmadılar. Öncelikle bu konuda esnaf nasıl hizmet verebilir, nasıl eğitilebilir bunlara çözüm bulunmalı. Bu projeleri yapmadan önce Kemeraltı’na inip, esnafı ziyaret etsinler. Bizleri dolaşsınlar, dinlesinler. Eski esnaflar olarak bizler daha detaylıca bu sorunları konuşalım” diye konuştu.
Ertuğ Kayıtken cümlelerini şu şekilde devam ettirdi:
“Yetkililer önce esnafa inmeli. Önce eğiteceksiniz. Çünkü, buraya turist geliyor. Burada mutlu olmazsa, burada itilip kakılırsa, burada fazlasıyla fahiş fiyatlar sonucu kandırılırsa bunun bir anlamı yok ki. Bir sene sonra yine aynı durum yaşanacaktır. Türkiye’nin sıkıntısı bu. Önce eğitimden başlayacaksın düzenlemelere. Yollar, barajlar yapmak, projeler üretmek değil işler… Önce bizleri eğitmeleri lazım. Milli eğitim Bakanlığına ve gençlerimize çok daha fazla önem vermeliler. Ondan sonra iyi gelecekler gelebilir. Şimdi bu temelsiz köprüler, barajlar, yollar, projeler yine temelsiz inşaat yapmak gibi bir durum”
ÇANKAYA’DAKİ LÜKS GELİNLİKÇİLER, KEMERALTI GELİNLİKÇİLERİNİ ETKİLİYOR
Ertuğ Kayıtken sohbetin devamında, Kemeraltı Çarşısı’nın bulunduğu bölge olan Çankaya’daki, marka gelinlikçiklerin sayısının fazlalığına ve kendi işlerinin düşüşüne değindi. Çankaya’daki gelinlikçilerinin Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan diğer gelinlikçilerin işlerini çok fazla etkilediğini kaydeden Kayıtken, haksız bir rekabetin söz konusu olduğunu belirtti. Kayıtken, 10 ile 20 bin TL’yi bulan her kişinin Çankaya’da gelinlikçi açtığını kaydederek, “Açılan gelinlikçilere mal veren firmalar hata yapıyorlar. Onlara mal veriyorlar, kısa bir dönem sonra, bunlar dönebilmek için piyasadaki rekabeti arttırıyorlar. Biz üç bin liraya satarken onlar bin 500 liraya satıyorlar. İki sene sonra onlar toptancıyı dolandırmış oluyor. Kapatıyorlar gidiyorlar. Bir başkası geliyor. Bu kısır döngü böyle dönüp gidiyor. İşte o yüzden önce bizi eğitecekler her şeyin başı eğitim” şeklinde açıklamada bulundu.
Ayrıca diğer esnaflarla yapılan sohbetlerde, esnaflar Kemeraltı’ndaki eksiklerin giderilmesinin de önemli olduğuna dikkat çekti. Esnaflar, bölgede otoparkın olmamasını, WC sıkıntısı yaşandığını, çöp kutularının az olduğunu ve Hanlar’da bulunan lokanta ve kafelerin hijyenikliğinin tartışılır olduğunu dile getirdi.
Kemeraltı Esnafı, projenin gerçekleşmesini bekliyor
Dünyanın en eski açık hava çarşı Kemeraltı’nın esnafı hem umutlu hem de mağduriyet yaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in hayata geçirmeyi planladığı “Kemeraltı güzergahı” projesi ile Kemeraltı esnafı, işlerinin açılmasını umuyor.
05 Ekim 2019 - 14:19
YORUMLAR