Kışın en çok yakalanılan hastalıkların başında gribin geldiğini kaydeden Aslanhan, “ Gripten korunmanın en etkili yolu, bu hastalığa yakalanmış kişilerin bulunduğu ortama girmemek, temastan kaçınmak ve sık sık elleri yıkamaktan geçmektedir. Ancak büyük şehirlerde yaşayan kişiler için bu pek de mümkün olmamaktadır. Sürekli olarak tip değiştiren grip virüsü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl belirlenerek yeni virüs tipine göre aşı hazırlamaktadır. Yapıldıktan 7-10 gün sonra vücut için antikor üretmeye başlayan grip aşısı, temas edilen benzer virüsler için koruma sağlamaya başlamaktadır” dedi.
Kış hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından birisinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Aslanhan şunları söyledi:
“Dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz, temiz hava almak ve stresten uzak kalmak güçlü bir bağışıklık sistemi için önem taşımaktadır. Antioksidan ve probiyotik tüketimi de bağışıklık sistemi için gereklidir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve grubuna özellikle önem vermek, vitamin ve mineralleri doğal ve doğru kaynaklardan almak gerekmektedir.”
Kışın havalar soğuk diye su tüketiminin azaltılmasının zararlı olduğuna dikkat çeken Aslanhan, “Vücudumuzun yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da sıvı ihtiyacı bulunmaktadır. Bu dönemde vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması, hastalık riskini azaltmaktadır. Enfeksiyon ve yüksek ateşli rahatsızlıklarda yeterli miktarda sıvı tüketilmesi de iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.” Diye konuştu.
Aslanhan kışı sağlıklı geçirebilmek için önerilerini şöyle sıraladı:
“Bulaşıcı hastalıklar kişiden kişiye genellikle eller ile geçmektedir. Bu nedenle sık sık ellerinizi yıkayarak birçok hastalıktan korunabilirsiniz. Kış hastalıklarından korunmak için doğru giyinmek de büyük önem taşımaktadır. Kış ayları güneşin erken batması ve havanın genelde kapalı olması kişilerin duygu durumlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle havanın açık ve güneşli olduğu dönemlerin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu günlerde yürüyüş ve egzersizlere devam edilmesi önemlidir. Düzenli ve kaliteli bir uyku da hastalıklardan korunma ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardandır. Birçok soğuk algınlığı ilacı, özellikle yaşlı hastalarda çarpıntı, tansiyon yüksekliği, prostat problemlerine neden olabilmektedir. Bu açıdan ilaç kullanımında dikkatli olmak gerekmektedir.”
Kış hastalıklarına karşı öneriler!
Kışın gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı,bronşit ve benzeri hastalıklara yakalanma oranı artıyor. Bu hastalıklar en çok çocukları ve yaşlıları etkiliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erhan Aslanhan, bu hastalıklar ve korunma yollarını anlattı.
06 Ocak 2020 - 23:41
YORUMLAR