“Kulaçlarımız Hemofili İçin”

31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda gönüllü yüzücüler hemofili hastalığına dikkat çekmek için bir kıtadan diğerine yüzerek geçti. Etkinliğe katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da gönüllü yüzücülere başarı dileklerini iletti

“Kulaçlarımız Hemofili İçin”

31. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda gönüllü yüzücüler hemofili hastalığına dikkat çekmek için bir kıtadan diğerine yüzerek geçti. Etkinliğe katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da gönüllü yüzücülere başarı dileklerini iletti

“Kulaçlarımız Hemofili İçin”
21 Temmuz 2019 - 20:40

Türkiye Hemofili Derneği ve Novo Nordisk Türkiye’nin desteğiyle hemofili hastalarını özellikle yüzme konusunda motive etmek isteyen gönüllü yüzücüler Alp Fındıkoğlu, Deniz Gemalmaz, Ömer Gencal, 59 ülkeden 2 bin 400 yüzücünün katıldığı yarışta “Kulaçlarımız Hemofili İçin” dedi. Deniz Gemalmaz, Türk yüzücüler arasında kendi yaş kategorisinde ikinci olarak büyük bir başarı kazandı.
Etkinlik sırasında “Kulaçlarımız Hemofili İçin” Projesinin alanını ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu gönüllü yüzücülere başarılar diledi. Kıtalararası yüzen 3 gönüllü yüzücü, konunun uzmanlarının hemofili hastalarına eklem sağlığı için yüzmelerini önerdiğini, bu yüzden de bu projenin içinde yer almaktan memnun olduklarını söyledi.
Hemofili, kandaki bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanan kanama eğilimi. Ancak günümüzde iyi bir tedavi ve kontrol ile hastaların hayat kalitesini iyileştirecek sonuçlar almak mümkün oluyor. Hastalık dünyada yaklaşık 420 bin kişiyi etkiliyor. Türkiye’de bu rakam 9 bin. Ancak genetik hasarı taşıyanlar ve diğer kalıtsal kanama bozuklukları dikkate alındığında hiç de azımsanmayacak bir şekilde yaklaşık 80.000 kişiyi etkilemekte. 
Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, “Daha iyi tedavi ve kontrol ile hemofili hastalarının hayat kalitelerini iyileştirecek sonuçlar almak mümkün. Koruyucu tedaviler verildiği takdirde hastaların hayatlarını, sosyal aktivitelerini kısıtlamalarına gerek bulunmamaktadır. Dernek olarak, hastaları yaşamın içinde tutmak için spordan sanata pek çok faaliyette yer almalarını istiyor ve destekliyoruz. Boks gibi çok ağır sporlar yapmalarını önermiyoruz, ama bisiklete binmek ve yüzmek rahatlıkla yapılabilecek faaliyetlerdir. ‘Kulaçlarımız Hemofili İçin’ Projesi işte bu şekilde ortaya çıktı. Özellikle yüzme, hem bedensel gelişimlerini desteklemesi ve dayanıklılıklarını arttırması, hem de yaralanma riskinin çok çok az olması sebebiyle hastalarımıza tavsiye ettiğimiz sporların başında yer almaktadır” diye konuştu.
Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem konuya ilişkin görüşlerini şöyle ifade etti:
“Novo Nordisk nadir görülen kanama bozuklukları için tedavi çözümleri üreterek, farklı kanama bozuklukları için yeni ürünler geliştiren bir vakıf şirketidir. Hemofilide olanakları değiştirmek ve hemofili ile yaşayan hastaların arzu ettikleri hayatı yaşayabilmelerini sağlamak için son 30 yıldır araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. En çok ihtiyaç duyulduğu hallerde farkındalığı arttırmaya ve hemofili desteğini arttırmaya yardımcı olmak istiyoruz. İyileştirilmiş eklem sağlığı ve hareketliliğin, hemofili ile yaşayan insanların sınırlarını ortadan kaldırmak için gerekli olduğuna inanıyoruz.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum